Vašington objasnio šta ga koči da produži sporazum o kontroli naoružanja sa Rusijom

© REUTERS / Lucy NicholsonTestiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji
Testiranje balističke rakete u vojnoj bazi u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli napisao je članak u kojem je izneo stav Vašingtona zbog čega ne produžava Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3).

U članku za Institut za javnu politiku Bilingsli tvrdi da Sporazum ne pokriva preko 60 odsto strateškog naoružanja Rusije. Prema njegovim rečima, to je znala još administracija Baraka Obame 2010. godine, kada je bio zaključen Sporazum.

„Kada je Obamina administracija vodila pregovore o Sporazumu, znala je da bi 60 odsto ruskog arsenala izbeglo bilo kakva ograničenja i zbog toga su je u Senatu s pravom kritikovali. Uzgred, tokom poslednje decenije se taj odnos pogoršao – razmere nuklearnog oružja raspoređenog na taktičkim sistemima i sistemima manjeg dometa stalno su rasle, kao i ogromna ulaganja ruske strane u infrastrukturu za proizvodnju nuklearnog oružja“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija trenutno poseduje mnogo više nuklearnih bojevih glava za sisteme nestrateškog radijusa od bojevih glava za sisteme naoružanja koji podležu Sporazumu START-3 i „ona svake godine dodaje sve više“.

Stejt department - Sputnik Srbija
Vašington: Moskvi zbog nečega teško da pristane na ograničavanje nuklearki

Bilingsli je ponovio stav administracije Donalda Trampa o tome da sporazum sa Rusijom treba da obuhvati sve moguće bojeve glave.

„Jasno smo govorili da želimo da produžimo START-3, ali samo ukoliko će on biti praćen okvirnim sporazumom koji pokriva sve bojeve glave, a takođe i proširenim režimom verifikacije“, dodao je.

Prema njegovim rečima, to je „minimalni mogući“ uslov za bilo koje buduće sporazume s Rusijom i svake dogovore koji ne budu uključivali taj uslov, treba smatrati potpunim neuspehom.

Upozorenje na Putinovu „zamku“

On je u članku optužio Rusiju da potkopava Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa (što Moskva negira), iz kojeg su SAD istupile.
Bilingsli je istakao da SAD ne bi trebalo da prihvataju predloge ruskog predsednika Vladimira Putina za moratorijum raketa takve vrste.

„Nijedan budući predsednik Amerike ne bi trebalo da bude dovoljno naivan da upadne u Putinovu zamku moratorijuma u vezi raketa. Moramo da budemo na oprezu u tom smislu“, dodao je on.
Šta Moskva kaže o planu EU da novi  sankcioni režim nazove po Navaljnom - Sputnik Srbija
Zaharova: SAD provociraju raketnu krizu u Evropi

Trampov predstavnik za kontrolu naoružanja aperlovao je da do 2023. godine budu raspoređene baterije krstarećih raketa.

„Umesto toga, moramo da ubrzamo razvoj krstarećih raketa na kopnu za Marinski korpus SAD, kao i vojni potencijal srednjeg dometa za kopnene snage. Moramo da pokrenemo čitav niz baterija koje mogu da se rasporede najkasnije do 2023. godine“, predložio je on.

Sporazum o strateškom naoružanju

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je u oktobru da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su ovaj sporazum 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

Sporazum ostaje na snazi deset godina (do 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala