Zaharova: SAD provociraju raketnu krizu u Evropi

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠta Moskva kaže o planu EU da novi sankcioni režim nazove po Navaljnom
Šta Moskva kaže o planu EU da novi  sankcioni režim nazove po Navaljnom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje NATO-a su ishitreno odbacile predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o raketama srednjeg i malog dometa. Situaciju u raketnoj sferi Moskva karakteriše kao krizu za koju je u potpunosti odgovoran Vašington, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova smatra da ishitrena negativna reakcija evropskih zemalja – NATO članica na Putinov predlog pokazuje da ne žele da reše probleme u raketnoj oblasti.

„Želela bih da skrenem pažnju na to sa kojom su žurbom neke evropske članice NATO-a odbacile ruske predloge, ni ne udubljujući se u njihovu suštinu. Takav stav Evropljana teško je oceniti drugačije osim kao da ne žele da se uključe u zajedničku potragu za međusobno prihvatljivim rešenjem“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je naglasila da Moskva situaciju u raketnoj sferi doživljava kao krizu.

„Punu odgovornost za nju snose SAD i njihovi NATO saveznici, koji bezuslovno podržavaju Vašington“, naglasila je Zaharova.

Kako je rekla, potencijalno američko razmeštanje hipersoničnog oružja u Evropi moglo bi da izazove raketnu krizu na kontinentu.

„Upornost kojom Amerika pokušava da stvori preduslove za nastanak nove raketne krize u Evropi ne može da ne izazove duboku i iskrenu zbunjenost“, dodala je.

Portparolka je naglasila da saopštenja američke strane o mogućnosti raspoređivanja hipersoničnih raketa u Evropi zvuče posebno cinično s obzirom na to da je ruska strana potvrdila privrženost moratorijumu na razmeštanje raketa srednjeg i malog dometa u evropskom regionu.

Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija poziva zemlje NATO da pažljivo analiziraju Putinov predlog

S obzirom na izjave koje sebi dozvoljavaju zvaničnici iz Vašingtona, Zaharova je posavetovala političkoj eliti u SAD da „obuzdaju sebe, a ne Rusiju“.

Ruska diplomata je istakla da bi raspoređivanje ranije zabranjenog raketnog naoružanja bio krajnje rizičan i destabilizirajući korak, te je apelovala da se pažljivo analizira i konstruktivno odgovori na rusku inicijativu.

Podsetimo, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajen izjavio je u sredu da će američke oružane snage, ukoliko bude potrebno, rasporediti nove hipersonične rakete u Evropi da bi obuzdale Rusiju.

Sporazum o likvidaciji raketa trebalo je da osigura globalnu stratešku stabilnost. U avgustu 2019. godine Sjedinjene Američke Države povukle su se iz sporazuma „zbog njegovog narušavanja od strane Rusije“, koju je Vašington optužio za razvoj i testiranje zabranjene rakete 9M729. Moskva uverava da raketa ima dozvoljeni domet manji od 500 kilometara.

Ove nedelje Putin je predložio da se razviju mehanizmi za obuzdavanje raketne trke. Ruski lider izjavio je da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala