Rusija poziva zemlje NATO da pažljivo analiziraju Putinov predlog

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva zemlje NATO da pažljivo prouče izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o deeskalaciji situacije u vezi sa razmeštanjem raketa srednjeg i kratkog dometa, a posebno predlog o međusobnim proverama objekata koji izazivaju zabrinutost strana, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
„Za početak apelujemo da se bar pažljivo analizira i prouči ruska inicijativa. Spremni smo da razjasnimo naše predloge. I dalje smo otvoreni za konstruktivan rad na minimiziranju negativnih posledica raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa na osnovu principa jednake i nedeljive bezbednosti i uravnoteženog uračunavanja interesa strana. Računamo na to da zemlje NATO pokažu odgovornost, a posebno Nemačka“, ističe se u saopštenju.

Putinova izjava se odnosi na praktične mere koje bi direktno doprinele uklanjanju zabrinutosti kako kod Rusije, tako i kod država NATO-a, ističe rusko Ministarstvo. S tim u vezi, u saopštenju se navodi da je „u najmanju ruku čudna“ teza portparolke Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andree Zase koja je rekla da Putinova inicijativa nije ništa novo.

Ruska strana smatra da je „apsolutno nekorektna“ tvrdnja nemačke portparolke o tome da je Rusija „sama izašla“ iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Ruska raketa 9M729 - Sputnik Srbija
Ruska vojska: Istina o „misterioznoj“ raketi 9M729 (video)
„Smatramo da je važno, pre svega, da ukažemo na to da je apsolutno nekorektno govoriti o istupanju Rusije iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Nismo ništa preduzimali u tom smeru. Iz sporazuma su se jednostrano povukle SAD, zbog čega je sporazum prestao da važi. Rusija je ostala u potpunosti privržena Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa tokom čitavog perioda kada je bio na snazi i do poslednjeg momenta je neprekidno ulagala napore da se sporazum sačuva. Da bi smo rešili postojeća protiv-potraživanja izneli smo brojne inicijative, čija bi realizacija, ubeđeni smo, omogućila da se sporazum sačuva“, navodi se u saopštenju pres-službe ruskog Ministarstva.

Ruska strana navodi da su takve izjave tipičan primer pristrasne i faktički „refleksne“ reakcije, kada ni ne pokušavaju da se udube u ruske predloge.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Moskva spremna da u evropskom delu zemlje ne raspoređuje rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Ali to je moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a, upozorio je šef države. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andrea Zase u ponedeljak je izjavila da te izjave „nisu novost“ i da su poznate Berlinu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala