„Izvolite vašu porudžbinu“: Roboti počinju da dostavljaju obroke u Moskvi /foto, video/

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaJandeks rover: robot za dostavljač
Jandeks rover: robot za dostavljač - Sputnik Srbija
Pratite nas
Roboti veličine kofera počeli su ove nedelje da dostavljaju građanima porudžbine iz restorana u centralnoj Moskvi. Uslugom upravlja ruski Internet gigant Jandeks.

Aplikacija Yandex.Eats, jedna od nekoliko službi za dostavu hrane i namirnica u Moskvi, nudi kupcima širom poslovnog okruga mogućnost da im obroke isporučuje robot.

View this post on Instagram

A post shared by Яndeks.Eda (@yandex_eda)

Vozil-robot, nazvano Jandeks Rover, može samostalno da se kreće po gradskim trotoarima. Prepoznaje predmete, planira rutu, zaustavlja se zbog pešaka ili životinja i izbegava prepreke. Robot se čak može i samouvereno kretati i po mraku.

Roveri su još od jeseni dostavljali namirnice u nekim oblastima Moskve u okviru pilot programa, ali je sada počelo postepeno proširivanje njihovih operativnih područja.

Prema navodima iz Jandeksa, Rover preuzima porudžbine iz restorana i donosi ih kupcu, koji može da prati porudžbinu putem aplikacije. Tada moraju samo da otključaju robota pomoću pametnog telefona i izvuku hranu. Tri takva Rovera (deo gradske flote od 20 robota) sada rade na području Belog trga.

Potražnja za uslugama dostave neprekidno raste, a takođe se ubrzava tokom pandemije, rekao je Dmitrij Poliščuk, iz Jandeksa, prenosi RT.

View this post on Instagram

A post shared by Яndeks Go (@yandex.go)

„Prilagodili smo postojeće tehnologije novim izazovima i novom vozilu sa drugačijim setom senzora ... Verujem da će roboti poput ovog u bliskoj budućnosti imati niz primena“, rekao je ranije Poliščuk.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala