Španija na ivici političkog ofsajda zbog Kosova: Kako igrati protiv zemlje koja ne postoji

CC0 / Balkan Photos / Zastava Španije
Zastava Španije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španija je u ozbiljnoj nevolji jer se našla u kvalifikacionoj grupi za svetsko prvenstvo sa tzv. Kosovom koga ne priznaje. Dok nemački mediji tvrde da bi Španci mogli bojkotovati utakmice protiv izabranog tima lažne države, španski su za sada samo konstatovali politički problem i između redova naslutili načine njegovog prevazilaženja.

Španija je u dosta ozbiljnom problemu zbog žreba za kvalifikacione grupe svetskog prvenstva u fudbalu, a taj problem konstatovala je i španska štampa, kaže za Sputnjik sportski novinar Vladimir Stanković koji je dugi niz godina živeo u Španiji.

Španski mediji su uz informaciju o sastavu grupe istakli i mogući problem zbog političkog konflikta, odnosno zbog činjenice da je Španija jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala tzv. Kosovo, dodaje Stanković.

Poluzvanično: Protiv nepostojeće zemlje na neutralnom terenu

Španija, prema pisanju pojedinih nemačkih medija, ne namerava da dopusti svojim reprezentativcima da igraju protiv samoproglašene Republike Kosovo, ali španske institucije i sportske i političke, još se nisu zvanično oglasile po tom pitanje, ističe Stanković.

On podseća da je zbog Kosova Španija već imala probleme na sportskom planu i dodaje da da je u medijima objavljena „poluzvanična informacija“ u kojoj se poziva na špansku fudbalsku federaciju, da je moguće da će Španija sa Kosovom igrati na neutralnom terenu.

„Španski mediji su 'iskopali' jedan presedan iz ne tako davne prošlosti kad je španska reprezentacija do 17 godina trebalo da igra sa Kosovom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali do meča nije došlo, jer španska strana nije garantovala vize fudbalerima tzv Kosova. Zbog toga je UEFA donela odluku da se meč odigra na neutralnom terenu i to u Nionu, dakle sedištu UEFA, a svi troškovi pali su na teret španske federacije“, kaže Stanković.

Odluku će doneti Ministarstvo spoljnih poslova

S druge strane, jedan od španskih medija diskretno je naveo da je premijer Španije Pedro Sančez u maju mesecu prvi put prisustvovao jednom sastanku na kome je bio i predstavnik Kosova, iako su ranije političari iz te zemlje odbijali da sednu za isti sto sa predstavnicima nepriznate države.

​„Utisak je da će odluku doneti špansko ministarstvo inostranih poslova. Jedno od rešenja je igranje na neutralnom terenu, ali grupa je generalno komplikovana, jer osim Španije, druga dva člana kvalifikacione grupe, Grčka i Gruzija, takođe ne priznaju Kosovo, dakle, svi osim Švedske“, smatra Stanković.

Španija propustila da uloži veto

Naš sagovornik dodaje da je u španskim medijima naišao na izvestan tip kritike fudbalske federacije koja nije iskoristila, uslovno rečeno, pravo na veto kog je u prošlosti upotrebljavala kad je u pitanju mogućnost igranja sa Gibraltarom koji je formalno član UEFA, a Španija ga smatra delom svoje teritorije.

UEFA je ranije dozvoljavala mogućnost da se zbog eventualnih političkih nesporazuma i konflikata traži modifikacija žreba i Španija je to u prošlosti koristila, ističe Stanković.

Dug put do Gibraltara sa pasošem tzv. Kosova

Španski mediji takođe podsećaju i na istoriju utakmice između albanskog prvaka Kosova „Drita“ i gibraltarskog „Linkoln redsa“ koji je trebalo da igraju u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dodaje sagovornik Sputnjika.

Albanci su tada imali „grdne probleme“ da stignu do Gibraltara jer nikako nisu mogli preko španske teritorije zato što vlasti te zemlje ne priznaju kosovske pasoše, tako da su fudbaleri „Drita“ prvo do Prištine išli autobusom, pa avionom do Ciriha, zatim do Londona, pa tek onda do Gibraltara.

Politički diletantizam UEFA i FIFA

Naš sagovornik smatra da opcija promene žreba kao moguće rešenje ne dolazi u obzir i ističe da zvaničnici UEFA i FIFA nisu bili dovoljno oprezni prilikom žrebanja i da ih ništa nije koštalo da „kao što su Kosovo automatski prebacili iz grupe A kad su videli da je u njoj Srbija, da isto reaguju kad se ono našlo u grupi sa Španijom“.

„Očito da nisu bili svesni komplikacija koje može da izazove prisustvo Kosova u grupama A i B. Nisu bili dovoljno politički potkovani i sad će malo da lupaju glavu zbog tog problema a nama ostaje samo da nagađamo šta bi moglo biti, ali bez prave informacije ne možemo zaista znati šta će biti“, zaključio je Stanković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala