Ruski fond: U toku su medijski napadi na „Sputnjik Ve“

© REUTERS / TATYANA MAKEYEVASputnjik Ve vakcina
Sputnjik Ve vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski fond za direktne investicije (RDIF) povezao je kritike upućene prvoj ruskoj vakcini protiv virusa korona sa političkom ili konkurentskom borbom.
„Prva vakcina na svetu protiv virusa korona 'Sputnjik Ve' (Sputnjik V), postala je meta negativnih medijskih napada u Rusiji i inostranstvu iz konkurentnih ili političkih razloga“, navodi Fond u saopštenju.

Kao primer, naveli su objavu da Turska, navodno, namerava da odustane od kupovine ruske vakcine, koje su kasnije opovrgnute.

Fond je istakao da „mediji ponekad objavljuju netačne podatke o karakteristikama vakcine, proizvodnji ili toku pregovora Ruskog fonda za direktna ulaganja sa potencijalnim partnerima i dobavljačima“.

„Današnji slučaj sa širenjem lažnih vesti o navodnoj nameri turskih vlasti da odustanu od kupovine vakcine 'Sputnjik Ve', koja nije bila tačna, postala je još jedan dokaz objave netačne informacije na temu ruske vakcine“, naglasio je Fond.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Zvanično potvrđeno: Turska ne odustaje od ruske vakcine, počinju toksikološka ispitivanja

RDIF je pozvao medije „da provere činjenice da li su tačne pre objavljivanja, uključujući traženje potvrde od predstavnika Fonda“.

Podsetili su da je Ministarstvo zdravlja Turske izdalo zvanično saopštenje u kome je opovrglo pisanje turskog lista „Haberturk“ o odustajanju Ankare od kupovine ruske vakcine.

Ranije tokom dana, tursko izdanje „Haberturk“, pozivajući se na ministra zdravlja Turske Fahretina Kodžu, napisalo je da Ankara neće kupiti rusku vakcinu protiv virusa korona zbog nepoštovanja laboratorijskih standarda.

Izvor iz Ruskog fonda za direktne investicije saopštio da se pregovori sa Turskom o isporuci vakcine „Sputnjik Ve“ nastavljaju.

Kodža je tokom brifinga rekao da će Ankara kupiti rusku vakcinu „ako uspešno prođe toksikološke testove i ispuni zahteve laboratorijske prakse". Ministar je primetio da su turski lekari započeli testiranje ruske vakcine protiv kovida.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala