Zvanično potvrđeno: Turska ne odustaje od ruske vakcine, počinju toksikološka ispitivanja

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar zdravlja Turske Fahretin Kodža izjavio je da Turska započinje toksikološka ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona.
„Važno nam je da vakcina proizvedena u Rusiji prođe toksikološka ispitivanja i da odgovara GLP (sistemu Dobre laboratorijske prakse). Počinjemo ta ispitivanja. Ako sve prođe uspešno, mogu da kažem da neće biti problema sa isporukom vakcine koja je proizvedena u Rusiji“, rekao je Kodža tokom pres-konferencije u Ankari.

Vest da je Turska odustala od ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ je nesporazum, po tom pitanju se treba rukovoditi poslednjom izjavom ministra zdravlja Turske Fahretina Kodže, saopštila je Sputnjiku pres-služba turskog Ministarstva.

Ponekad dođe do nesporazuma. Na temu ruske vakcine obratite pažnju na poslednju izjavu ministra“, rekao je naš sagovornik.

Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg je izjavio da je Ruski fond za direktne investicije podneo dokumentaciju za sertifikaciju vakcine Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja može da preporuči vakcinu drugim zemljama, uključujući i Tursku. U ovom slučaju, konačna odluka ostaje na svakoj zemlji.

„Na osnovu zvanične dokumentacije naših organa mogu da izjavim da je vakcina u skladu sa svim standardima. Naša laboratorijska proizvodnja je sertifikovana prema standardima Ministarstva industrije i trgovine, ali ne i prema evropskim telima za sertifikaciju. Nemamo evropski sertifikat, ali imamo ruski, kao što ga ima i celokupna naša industrija, to je poznata stvar", rekao je Gincburg.

Dodao je da Centar „Gamaleja“ nikada sebi nije dao zadatak da sertifikuje proizvodnju prema turskim ili evropskim standardima i naglasio da to ne govori ništa o kvalitetu vakcine.

Ranije je list „Haberturk“, pozivajući se na saopštenje Kodže, saopštio da je Turska donela odluku da odustane od kupovine ruske vakcine protiv virusa korone.

Izvor iz Ruskog fonda za direktne investicije saopštio da se pregovori sa Turskom o isporuci vakcine „Sputnjik Ve“ nastavljaju.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala