Država spremna da poveća udeo u „Er Srbiji“

© AP Photo / Darko VojinovicEr Srbija
Er Srbija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država ne samo pomoći „Er Srbiji“ u ovim kriznim vremenima, već, ako bude potrebno, i dokapitalizovati nacionalnu avio-kompaniju.

Vučić je rekao da ne razume zašto je problem kad Srbija pomaže svoju avio-kompaniju u korona krizi, a nije kad to čini Nemačka i spasava „Lufthanzu“.

„Što se tiče ‘Er Srbije’, ne samo da će da opstane, nego ćemo imati dovoljno snage i znanja, ako bude potrebno da mi dokapitalizujemo i preuzmemo veći procenat (vlasništva). To nije nikakav problem. ‘Er Srbija’  će biti uspešna avio-kompanija i ponos Srbije na svakom mestu u svetu“, istakao je Vučić.

Penzionerima sledeće nedelje 5.000 dinara

Predsednik Srbije je, na konferenciji za novinare, najavio i da će penzioneri 17. decembra dobiti pomoć od 5.000 dinara.

„Oni to zaslužuju, a Srbija to sebi može da priušti. Znam koliko to njima mnogo znači posebno onima koji imaju poljoprivredne ili najmanje penzije, oni koji imaju penzije do 30.000, ispod proseka republičke penzije“, napomenuo je Vučić.

Vučić: Bio bih najveći demokrata kada bih se odrekao Kosova i RS

Vučić je istakao da je to podrška i pomoć penzionerima, kojima je, inače, zahvalan što su se disciplinovano i odgovorno ponašali, kao i na svemu što su uvek činili — što su najpre izgradili zemlju i što se danas ponašaju tako i toliko odgovorno.

Stopa rasta će biti između pet i šest odsto

Vučić je naglasio da je siguran da će stopa rasta sledeće godine u Srbiji biti između pet i šest odsto.

Komentarišući ocenu bivšeg guvernera NBS Dejana Šoškića da ne postoje uslovi da stopa privrednog rasta sledeće godine dostigne šest odsto i da neće preći preko tri odsto, Vučić je naveo da plus tri jeste nedostižna brojka, ali za Šoškića i njegovo vreme i vlast.

Kako je rekao, Šoškić je postao guverner NBS kada je evro bio 75 dinara, a kada je otišao, posle samo tri godine, evro je bio 118 dinara, dok je dinar od 2012. godine, kada je došlo do promene vlasti, do danas stabilan, na 117 dinara za evro, preneo je Tanjug.

Vučić je rekao da su MMF i Svetska banka rekle da će Srbija završiti ovu godinu na minus 3 odsto, pa popravile na -2,5 odsto, a da će, kako je naveo, Srbija godinu završiti bolje od minus jedan.

„Na kraju se rezultati mere, rezultati se vide. To samo govori da im nikada struka nije bila važna, već politika i ostrašćenost i mržnja.... Onda će da kukaju za 2022. godinu, onda će reći neće biti plus pet nego plus tri. Gubitnici će uvek da pronalaze izgovore i stvari predstavljaju lošim i ružnijim“, ocenio je Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala