Vučić: Bio bih najveći demokrata kada bih se odrekao Kosova i RS

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle svega što se juče po pitanju KiM čulo u američkom Kongresu, da je sada jasno da je bio u pravu kada je govorio o posledicama izbora u SAD na Srbiju, te dodao da se nada da će administracija Džozefa Bajdena imati drugačiji stav od onoga što je izneto u Kongresu.

Engel, predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, rekao je juče da Srbiji neće biti odobreno članstvo u EU, sve dok ne prizna Kosovo.

"Nije samo Engel, svi su to rekli. Sada se vidi koliko sam bio u pravu, kada sam pre nekoliko nedelja govorio, ne skrivajući ništa, bez ličnih simpatija (o izborima u SAD). Ovakvi stavovi nisu nešto što ide na ruku Srbiji", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija mora da vodi računa, jer su to važni ljudi u SAD i da na odgovoran i ozbiljan način mora da odgovori.

"Nadam se da će nova amdinistracija imati drugačiji stav i politiku u odnosu na ono što je izneto u Kongresu. Naše je da vodimo svoju politiku", rekao je Vučić

Srbiju čekaju pritisci

Vučić ocenjuje da je jasno da ćemo se suočavati sa najvećim pritiscima i da ćemo biti u teškoj sitaciji.

Taj komentar izneo je povodom debate u američkom Kongresu, u kojoj se čulo da se od nove administracije u Vašingtonu očekuje da privoli Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova, te podseća da SAD imaju ekonomske i diplomatske instrumente uticaja.

Velike pritiske predsednik očekuje i oko Republike Srpske, kao i Kosova, iako ti pritisci, ističe, nisu bili slabi ni ranije.

"Sad će biti još teže", zakjučuje.

"Ono što mi smeta, ne mogu da kažem da me brine, je da se u Srbiji neki raduju misleći da je to upereno proitv mene. Nije. To je upereno protiv svakoga u Srbiji", dodaje.

Kaže i da je njegova obaveza da čuva ovu zemlju, i da zbog toga neće reći ružnu reč o Eliotu Engelu i Medlin Olbrajt.

"Da potpišem akt nezavisnosti Kosova i odreknem se RS bio bih najveći i najlepši demokrata...garantujem da bih dobio Nobelovu nagradu za mir", dodaje.

Na sastanku albanskih lobista u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD juče je preporučeno budućoj administraciji Džozefa Bajdena da SAD moraju da se udruže sa Evropskom unijom kako bi se smanjio uticaj Rusije i Kine na Zapadnom Balkanu i kako bi Srbija bila naterana da prizna nezavisnost Kosova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala