Odobren vojni budžet Amerike, na meti ruski gasovodi i S-400

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaRuski brod za postavljanje cevi "Akademik Čerski" u nemačkoj luci Mukran
Ruski brod za postavljanje cevi Akademik Čerski u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je vojni budžet za 2021. godinu, koji predviđa i sankcije protiv ruskih gasovoda.

Prema nacrtu budžeta, koji podrazumeva izdvajanje od 740 milijardi dolara, planirano je proširivanje sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i nastavak isporuka oružja Ukrajini, nastavak zabrane saradnje američkih i ruskih vojnika, sankcija protiv Turske zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400 i druge mere koje su usmerene protiv Moskve.

Nacrt budžeta podržalo je 300 članova Predstavničkog doma, odnosno više od dve trećine od ukupno 438 članova.

Ranije američki predsednik Donald Tramp pretio da će uložiti veto, ali s obzirom na ishod glasanja i ukoliko i Senat podrži nacrt taj veto bi Kongres mogao da nadjača.

Šta smeta Trampu u nacrtu budžeta

Tramp nije zadovoljan što je u nacrt uneta namera Kongresa da preimenuje vojne baze koje su ime dobile u čast vojnih komandanata Juga za vreme Građanskog rata u Americi. Pristalice te mere smatraju da će ona pomoći borbu protiv rasizma, a protivnici da je to nepotrebno svođenje računa sa američkom istorijom.

Predsednik je, takođe, zahteva da nacrt predvidi i mere odgovornosti za društvene mreže i medije za sadržaj koji objavljuju. Te mere nemaju nikakve veze sa odbranom već sa ličnim obračunom Trampa i društvenih mreža, koje često uklanjaju njegove postove uz obrazloženje da se rad o spornom materijalu ili dezinformacijama.

Tramp ih zbog toga optužuje za cenzuru i pokušaje da utiču na politiku.

Kongres ne podržava Trampa po ovom pitanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala