Ruski mirovnjaci obnavljaju dve bolnice u Karabahu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaLekar ruskih mirovnih snaga čeka pacijente u selu Ajgestan u Nagorno-Karabahu
Lekar ruskih mirovnih snaga čeka pacijente u selu Ajgestan u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski mirovnjaci se nadaju da će uz njihovo učešće u narednih nekoliko nedelja biti završena popravka dve bolnice u nepriznatom Nagorno-Karabahu, izjavio je za Sputnjik načelnik Centra za medicinsku podršku Centra za mirovne operacije Rusije potpukovnik Jegor Demidovič.

„Bolnica u rejonu Martuni biće obnovljena u roku od dve nedelje. Tamo su uglavnom oštećena stakla. Upravo je započet remont u bolnici u Martakertu. Tamo su stakla više polomljena, sama zgrada bolnice nije oštećena. Noseće konstrukcije nisu oštećene, problem je takođe u staklu. Tamo je pogođeno područje malo veće, pa će nam trebati tri nedelje“, objasnio je Demidovič.

Kako je rekao, nema problema sa isporukom materijala i drugih sredstava neophodnih za popravku bolnica u Karabahu.

„Ima dovoljno specijalista i tehnike. Takođe se vrlo dobro razumemo sa lokalnim vlastima“, dodao je Demidovič.

Lekari primaju pacijente u poljskoj bolnici u Stepanakertu u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Ruski lekari u sastavu mirovnjaka počeli da pomažu stanovnicima Karabaha /video/

Takođe je naveo da ruske mirovne snage aktivno sarađuju sa Međunarodnim Crvenim krstom i planiraju sa njim zajednički projekat za opremanje sala za hitne slučajeve.

Deficit lekara

Nagorno-Karabah se nakon nedavnog oružanog sukoba suočava sa nedostatkom osoblja u oblasti medicinskih usluga, primetio je Demidovič.

„Nažalost, mnogo lekara otišlo je odavde tokom borbenih dejstava i još uvek se nisu svi vratili. Istovremeno su dolazili specijalci iz Jerevana i vršili operacije. Ali, ratna dejstva su se završila – i oni su otišli. Zbog toga je i dalje deficit kadrova – u nekim regionima više, u nekima manje“, rekao je Demidovič.

Na pitanje da li ruski vojni lekari imaju poteškoća u pružanju pomoći stanovništvu Karabaha zbog jezičke barijere, odgovorio je da mirovnjacima u većini slučajeva pomažu lokalni zdravstveni radnici.

On je istakao da su tokom proteklih nedelja ruski vojni lekari pregledali više od 300 stanovnika u osam naselja Karabaha i dodao da trenutno lekari rade samo u Askeranskom rejonu.

Prema njegovim rečima, posle Askeranskog, ruski vojni lekari će najverovatnije nastaviti da pružaju pomoć stanovnicima Martuninskog rejona.

Sukob u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala