Rusija Iranu: Ne zalećite se, ima onih koji žele da se sami sapletete

Pratite nas
Rusija poziva Iran da se ne zaleće i da pokaže odgovornost u situaciji oko Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.
„Pozivamo iransku stranu da se ne zaleće i da pokaže odgovoran pristup. Ali osnovni uzrok onoga što se događa su destruktivni postupci, koje više meseci sprovode Sjedinjene Američke Države“, rekao je Rjabkov novinarima.

On je primetio da „postoje uticajne snage koje su zainterovane za krah plana za iranski nuklearni program i to od ruku Irana“.

„Smatramo da u toj situaciji treba pokazati maksimalnu odgovornost“, rekao je Rjabkov.

Bez podrške Moskve za pokretanje dodatnih centrifuga

Istovremeno, Rjabkov je istakao da namera Irana da pokrene tri kaskade poboljšanih centrifuga IR-2m u podzemnom postrojenju za obogaćivanje uranijuma u Natanzu nije pozitivan korak u uslovima složene situacije u vezi iranskog nuklearnog programa.

„Postepeno udaljavanje Irana od svojih dobrovoljnih obaveza u okviru plana za nuklearni program nije novost. Naravno da taj korak ne dodaje pozitivnu notu i tako složenoj i nategnutoj atmosferi oko iranskog nuklearnog programa“, izjavio je on.

Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu  - Sputnik Srbija
Parlament Irana spremio odgovor na ubistvo „oca nuklearne bombe“

On je dodao da bi ministarski sastanak komisije „petorke“ i Irana u vezi sa iranskim nuklearnim programom mogao da se održi do Nove godine i da se o datumu trenutno dogovara.

Parlament Irana usvojio je ranije opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države u svetlu ubistva iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, šefa Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, koje se dogodilo 27. novembra u blizini prestonice.

Kako je prethodno saopšteno, nacrt zakona predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem). Trenutno Iran obogaćuje uranijum na nivou iznad četiri odsto, umesto 3,67 odsto predviđenih nuklearnim sporazumom.

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1. Nacrt takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora. Istovremeno, jedan od delova nacrta obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala