Parlament Irana spremio odgovor na ubistvo „oca nuklearne bombe“

© AP Photo / IRIB Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu
Centrifuge u iranskom nuklearnom pogonu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici iranskog parlamenta glasali su za ubrzavanje razmatranja nacrta zakona o aktivizaciji nuklearne aktivnosti zemlje, saopštila je parlamentarna agencija IKANA.

Zasedanje je održano u svetlu ubistva iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadea, šefa Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, koje se dogodilo 27. novembra u blizini prestonice.

Ranije su parlamentarci doneli odluku o razmatranju nacrta zakona pod nazivom „strateška mera za ukidanje sankcija“, a u nedelju je odlučeno da se nacrtu dodeli status dvostruke važnosti.

Teheran - Sputnik Srbija
Može li ubistvo iranskog naučnika dovesti do rata na Bliskom istoku

Kako je saopšteno ranije, nacrt zakona predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem). Trenutno Iran obogaćuje uranijum na nivou iznad četiri odsto, umesto 3,67 odsto predviđenih nuklearnim sporazumom.

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1.

Nacrt takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora. Istovremeno, jedan od delova nacrta obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala