Popović pozvao ruske partnere da ulažu u Srbiju /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićSastanak Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije
Sastanak Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sastanku Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije održanom u Moskvi, kopredsednik Nenad Popović pozvao je ruske partnere da nastave ulaganja u Srbiju, konstatujući da je naša zemlja za njih najbolje tržište u Evropi.

Uprkos tome što je pandemija virusa korona dovela do pada ekonomske aktivnosti u celom svetu i uticala na dinamiku odnosa između Srbije i Rusije dve zemlje imaju ogroman potencijal za dalji razvoj saradnje.

„Nažalost, parlamentarni izbori u Srbiji, pandemija i kriza koja je praktično pogodila ekonomije svih zemalja sveta uticali su i na dinamiku naših odnosa“, ocenio je Jurij Borisov, kopredsednik Mešovite komisije i potpredsednik ruske Vlade.

On je istovremeno izrazio nadu da će ti odnosi biti obnovljeni i da će tempo saradnje biti vraćen na nivo na kojem je bio do 2020. godine. Borisov je podsetio da je prošle godine povećana trgovinska razmena za više od 22 odsto.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski i šef Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović na sastanku u Moskvi.
Popović pozvao ruske partnere da ulažu u Srbiju /foto/ - Sputnik Srbija
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski i šef Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović na sastanku u Moskvi.

Potpredsednik ruske Vlade je podsetio da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je prošle nedelje dobila rusku vakcinu „Sputnjik V“ i uveren je da će uspešno proći ispitivanje.

„U to uopšte ne sumnjamo...“, dodao je on.

Borisov je čestitao ministru Popoviću imenovanje na funkciju kopredsednika Međuvladinog komiteta Srbije i Rusije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i istakao da će njegovo imenovanje dati novi impuls razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Popović je istakao da su odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na investicionom forumu Rusija zove - Sputnik Srbija
Putin potpisao Zakon o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini između EAEU i Srbije
„Odnosi Srbije i Rusije su najbolji u istoriji, pre svega zahvaljujući bliskom ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina", rekao je srpski ministar.

Popović se takođe zahvalio Rusiji na principijelnoj podršci koju koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova i Metohije.

„Što se tiče ekonomske saradnje imamo ogroman potencijal. Srbija je jedina zemlja u svetu koja sve što proizvede u Srbiji može da izvozi na rusko tržište i tržište Evroazije bez carina. Taj potencijal moramo da iskoristimo mnogo više i siguran sam da ćemo uspeti da ovu saradnju podignemo na još viši nivo. Imamo punu podršku ruske strane da naši prehrambeni proizvodi — koji čak i u vreme ove pandemije korona virusa imaju rast eksporta u RF — budu još više prisutni na policama prodavnica i supermarketa u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima“, rekao je Popović.

Želja nam je, dodao je on, da u sledećih pet godina povećamo naš izvoz u Rusiju na 1,5 milijardi dolara, što bi, kako je ocenio bio istorijski uspeh u našem izvozu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala