Fejsbuk i Gugl će morati da plate: Najavljena velika reforma

© AP Photo / Jenny KaneAplikacija Fejsbuk na mobilnom telefonu
Aplikacija Fejsbuk na mobilnom telefonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uskoro bi od Gugla i Fejsbuka mogla biti zatražena nadoknada zbog korišćenja sadržaja australijskih medija na platformama tih kompanija, jer Kanbera namerava da uvede dosad neviđene propise usmerene na tehnološke gigante.

Predloženi zakon, koji će se ove nedelje naći pred australijskim parlamentom, zahteva od Gugla i Fejsbuka da postignu dogovor sa lokalnim izdavačima o nadoknadi za vesti koje plasiraju na svojim onlajn servisima. Arbitar kog je imenovala australijska vlada odlučiće o paketu naknada ako stranke same ne postignu sporazum.

„Ovo je ogromna reforma, prva u svetu, a svet posmatra šta se dešava ovde u Australiji“, rekao je ministra finansija Džoš Frajdenberg novinarima.

On je dodao da je zakon osmišljen tako da „obezbedi da pravila digitalnog sveta odražavaju pravila fizičkog sveta“ i da će vladina intervencija uticati na održivost medija.

Predložena uredba ne obuhvata Guglovu video platformu Jutjub i Fejbukov Instagram

Gugl - Sputnik Srbija
Češka političarka: Gugl i Fejsbuk se ne bore protiv dezinformacija, već protiv drugačijeg mišljenja

Fejbukova ispostava u Australiji je saopštila da će razmotriti zakon i daće  sarađivati sa zakonodavcima na stvaranju „izvodljivog okvira“ za podršku medijskim kompanijama u zemlji.

Poslednje tri godine Australija ispituje poslovne prakse i uticaj američkih platformi. Prošle godine Kanbera je preporučila Guglu i Fejsbuku da sklope dobrovoljni ugovor sa medijima kako bi koristili njihov sadržaj, ali razgovori nisu urodili plodom. U julu je australijska vlada najavila da će nastojati da primora tehnološke gigante da plate, prenosi RT.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala