Bugarski ekspert: Mađarska kupuje rusku vakcinu, što ne bismo i mi?

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida 19 "Sputnjik V" Naučno-istraživačkog instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida 19 Sputnjik V Naučno-istraživačkog instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Mađarske da zaključi sporazum sa Rusijom o kupovini vakcine „Sputnjik Ve“ pokazuje da bi to mogla da učini i Bugarska, izjavio je šef laboratorije za imunologiju Instituta za mikrobiologiju Bugarske akademije nauka Andrej Čorbanov za radio „Fokus“.

Bugarski naučnik je skrenuo pažnju na činjenicu da ruski preparat poručuju ili ispituju i zemlje sa ogromnom populacijom - Indija, Kina i zemlje Latinske Amerike.

„Nipošto se ne može reći da su se na nju ograničile samo zemlje trećeg sveta. Vakcinu poručuju i Mađarska i Izrael“, rekao je Čorbanov.

Prema njegovim rečima, sve vakcine su u datoj fazi eksperimentalne i za sada se ne može reći koja od njih će se ispostaviti kao efikasnija prilikom masovne vakcinacije stanovništva.

Zgrada Evropa u Briselu - Sputnik Srbija
Evropska komisija saopštila koje države (ne) mogu koristiti rusku vakcinu protiv korone

„Ali ne možemo reći da imamo neverovatno mnogo informacija o tome da li će se vakcine pokazati kao panaceja za ovu pandemiju“, primetio je naučnik.

Čorbanov je više puta govorio o vakcinaciji stanovništa. Prošle nedelje je rekao da kupovina vakcine nije „uvoz ulja i jogurta“ i da evropski i američki preparati koje Bugarska može da nabavi najpre moraju da dobiju odobrenje nacionalne agencije za lekove.

Podsetimo, Mađarska je prva evropska zemlja koja je dobila uzorke ruske vakcine.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala