Ozbiljna provokacija Prištine: Na jarbole podižu zastave zločina nad Srbima i niko ne reaguje

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIČovek maše zastavom terorističke organizacije UČK
Čovek maše zastavom terorističke organizacije UČK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Prištine da pošalje brzom poštom svim svojim konzularnim predstavništvima u svetu zastave OVK ozbiljna je provokacija sa ciljem da predstavi kako Kosovo stoji iza OVK i kako je posvećeno negovanju tradicije borbe ove terorističke organizacije koja je počinila ozbiljne zločine, smatra politikolog Dragomir Anđelković.

Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova poslalo je te zastave OVK takozvanim diplomatama, bez obrazloženja šta da rade sa njima.

Ozbiljna provokacija Prištine i poruka Srbima

Anđelković dodaje i da je ovo neka vrsta političkog predizbornog marketinga Ramuša Haradinaja, koji je jedini kandidat za kosovskog predsednika.

„Ujedno ovo je i politička provokacija ali i svojevrsna poruka Srbima. Sva srpska udruženja i organizacije kao i država Srbija bi na ovo trebalo da reaguju i upute međunarodnim institucijama saopštenje,  da ih upozore da se tu radi o veličanju onih koji su izvršili masovne zločine nad srpskim narodom“, kaže naš sagovornik.

U kontekstu ovog poteza, sagovornik Sputnjika konstatuje da Srbi na KiM ne mogu da žive mirno ako Priština i njene institucije slave one koji su izvršili masovne zločine i smatra da bi međunarodne institucije trebalo da reaguju.

Pokušaj povratka OVK

„Ovim potezom se OVK institicionalno vraća na scenu. Ujedinjene nacije bi trebalo da reaguju na ovaj potez, jer Kosovo je pod njihovim protektoratom. Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 12 44 UN ih je obavezala da izvrše demilitarizaciju i eliminiišu OVK kao vojni faktor“, napominje Anđelković.

Politički analitičar Demo Beriša podseća da zastava OVK nije zvanična zastava ni po kom osnovu, ni na Kosovu, ni šire, te da je iz tog razloga neupotrebljiva.

„U pravnom smislu je bezvredna i samo će da sakuplja prašinu po ambasadama ili konzularnim predstvaništvima. Zastavu OVK ne mogu da istaknu ni na jednu zgradu, niti da je drže u zvaničnim prostorijama u predstavništvima. Mogu da drže zastavu Kosova i Albanije i to samo tamo gde imaju zajednička predstavništva“, objašnjava Beriša.

Haradinajeva igra

Beriša, poput Anđelkovića, smatra da je ovo Haradinajev marketing za unutarpolitičku upotrebu i da pokušava da igra na nacionalnu kartu kako bi pridobio dovoljan broj poslanika koji će glasati za njega kao jedinog kandidata za predsednika privremenih institucija u Prištini. S druge strane, kako kaže, ne očekuje reakcije država u čija su predstavništva zastave stigle, jer se ona neće nigde ni pojavljivati.

„Mogu biti u privatnom vlasništvu ali ne u javnom niti prezentovana na bilo kojoj instituciji. Ukolko bi se desilo da se zastava OVK pojavi na nekom diplomatskom predstavništvu, to bi izazvalo incident. Postoje jasna pravila šta se postavlja od državnih zvaničnih simbola, a šta ne, na strana predstavništva u nekoj državi“, navodi naš sagovornik.

Zastava bez težine

Službenici misija koji su primili tu pošiljku kazali su da nisu dobili nikakva uputstva o tome kako dalje, niti informacije u koju svrhu će se zastava koristiti.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova nije dalo pojašnjenje, a iz kancelarije kosovskog premijera Avdulaha Hotija rečeno je da nisu upoznati sa tom akcijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala