Naučio je Ameriku šta znači „trojka“, vratio se u Srbiju i zavladao košarkom na Jadranu

© Foto : ABA liga / Mega Soccerbet / Ivica VeselinovFilip Petrušev
Filip Petrušev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Filip Petrušev, budući reprezentativac Srbije, za svega nekoliko meseci je zagospodario košarkaškim regionom.

Momak rođen u Beogradu pre dve decenije prošlog leta se vratio u Srbiju posle četiri godine provedene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Timofej Mozgov u dresu Los Anđeles Lejkersa - Sputnik Srbija
Rus na vrhu liste košarkaša koji su „opljačkali“ NBA

Za to vreme je igrao za dve srednje škole i prestižni Univerzitet Gonzaga, gde je bio jedan od najboljih igrača i potencijalna prva zvezda.

Ipak, Filip Petrušev je odlučio da prekine školovanje, odustane od namere da direktno sa koledža pokuša da stigne do NBA lige i vratio se u Srbiju.

„Nedostajao mi je život u Beogradu. Zato sam na Gonzagi nosio broj tri na dresu, značio mi je taj broj, to je srpski simbol u svetu, tako sam se povezivao sa Srbijom i osećao kao da sam kod kuće“, rekao je nedavno Petrušev.

Put ga je doveo u Megu, klub iz koga su putem NBA lige otišli Nikola Jokić, Ivica Zubac, Goga Bitadze, centri čiji korak želi da prati.

„Kažu da se ne dešava tako često da neko sa koledža ode nazad u Evropu... Došao sam u Megu da bih brže stigao do NBA lige“, istakao je Petrušev.

Od ovogodišnjeg NBA drafta je odustao i odlučio da se potpuno fokusira na obaveze u Megi, gde pruža blistave partije.

Debitovao je sa 17 poena ekipi Igokee, ubacio je jedan više Zadru, pa još jedan više Ciboni, da bi protiv Crvene zvezde „probio“ granicu od 20 poena i upisao 22.

Tu se nije zaustavio, Mornaru je ubacio 29, Borcu 25, a protiv Splita je za svega 25 minuta imao 32 poena, što je rekord njegove karijere.

I tu Petrušev ne namerava da stane. Ima sve što mu je neophodno da postane vrhunski košarkaš, a to raduje svakog ljubitelja košarke u Srbiji jer je sasvim jasno da će u dogledno vreme biti oslonac seniorskog nacionalnog tima.

U reprezentaciji već ima šampionsko iskustvo, 2017. i 2018. je bio šampion Evrope sa timom igrača mlađih od 18 godina, nedavno se našao i na širem spisku selektora seniora Igora Kokoškova, a u narednom periodu se očekuje i njegov debi.

► Srbija ima NBA igrača o kome gotovo da ne zna ništa

► Dok Amerikanci laju, Somborac pobeđuje ćutanjem

► Amerika ne razume – Nikola Jokić ne želi „tri karte za Holivud“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala