Rus na vrhu liste košarkaša koji su „opljačkali“ NBA

© AP Photo / Mark J. TerrillTimofej Mozgov u dresu Los Anđeles Lejkersa
Timofej Mozgov u dresu Los Anđeles Lejkersa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neretko franšize u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu znaju da pretplate igrače i daju im ugovore za koje mnogi misle da su „bačeni novac“.

Neki timovi to rade svesno, pošto se nalaze na malom tržištu (neatraktivni gradovi za igranje), te zbog toga ne mogu da privole superzvezde i jedini način da ih dovedu je veliki novac.

Klasičan primer za to su Denver Nagetsi koji su 2017. godine potpisali trogodišnji ugovor sa Polom Milsepom vredan 90 miliona dolara.

Milsep je u tom trenutku bio ol-star košarkaš (2014, 2015, 2016. i 2017) i ekipa iz Kolorada morala je da mu da ogroman novac kako bi ga zainteresovala.

Mozgov — Rus koji je „prevario“ Lejkerse

Sa druge strane postoje i loše procene. Za Milsepa se ne može reći da je potpuno loša, pošto je uneo čvrstinu u igru Denvera, ali za mnoge druge, kao za recimo Timofeja Mozgova, i te kako može.

Mozgov, koji je trenutno član Himkija, leta 2016. godine bio je slobodan košarkaš i bio je jedan od boljih centara koji su bili dostupni u prelaznom roku.

U „fri ejdžensi“ je ušao kao šampion sa Klivlend Kavalirsima, bio je veoma cenjen i da sve bude još bolje NBA je te godine odlučio da poveća budžet, odnosno „seleri kep“, što je dalo prostora timovima da ponude unosne ugovore.

Lejkersi, koji su tada bili u procesu reizgradnje, tražili su centra koji će im pomoći u reketu i odluka je pala na Mozgova.

Tada tridesetogodišnji košarkaš potpisao je ugovor na četiri godine vredan čak 64.000.000 dolara sa franšizom iz Grada anđela.

Mnogi su kritikovali čelne ljude Lejkersa, te su ugovor komentarisali kao „ogroman“, „užasan“, „neobjašnjiv“...

I, bili su u pravu. Mozgov je sezone 2016/2017 odigrao 54 utakmice prosečno beleživši 7,4 poena i 4,9 skokova za dvadeset minuta na terenu.

Krajnje razočaravajuće za novac koji su mu dali i očekivano na kraju takmičarske godine usledio je trejd. Mozgov je poslat u Bruklin Netse zajedno sa Dianđelom Raselom.

Nakon toga ruski centar imao je dosta problema sa kolenom, a isto ga prati i dan danas. Malo je igrao za Netse, potom je trejdovan u Orlando za koji nije odigrao ni minut zbog kolena.

U julu 2019. godine otpušten je od strane ekipe sa Floride i samo nekoliko nedelja posle potpisao je ugovor sa Himkijem. Kompletnu sezonu iza nas je propustio, a u ovoj još nije odigrao ni minut.

Loše procene

Kao što smo napisali na početku, Mozgov je samo jedan u nizu od košarkaša koji je „opljačkao“ timove.

Lejkersi su sličnu „glupost“ uradili iste godine i sa Luolom Dengom. Britanski krilni košarkaš potpisao je četvorogodišnji ugovor u vrednosti od 72 miliona dolara.

U prvoj sezoni odigrao je 56 utakmica, u drugoj samo jednu i na kraju iste je trejdovan u Minesotu.

Još jedna velika franšiza pravila je katastrofalne greške u prelaznim rokovima, i što je najcrnje — prave ih i dalje. Naravno, reč je o Njujork Niksima.

Takođe je u pitanju 2016, pošto je u novijoj istoriji najviše katastrofalnih ugovora iz ove godine zbog gorepomenutog povećanja „seleri kepa“.

Francuski centar Žoakim Noa dogovorio je bio četvorogodišnju saradnju sa Niksima vrednu 72,6 miliona dolara.

Noa je imao 31 godinu kada je generalni menadžer Niksa, proslavljeni Fil Džekson, odlučio da mu napuni, do tada već dovoljno pun, džep.

Produkcija iskusnog centra bila je katastrofalna, prve sezone odigrao je svega 46 mečeva uz minimalan uticaj na igru, a u drugoj je na terenu bio svega sedam puta.

Bio je trejdovan u Memfis, prošle sezone kratko je igrao za LA Kliperse, a pre nekoliko dana saopštio je da se povlači iz profesionalne košarke.

„Apsolutna nula“

Lista ne bi bila potpuna bez Čendlera Parsonsa. Pretpostavljamo da znate o kojoj se godini radi. Naravno, 2016.

Parsons je bio jedan od cenjenijih igrača na svojoj poziciji i mnogi se sećaju njegovog meča iz dresa Hjustona kada je pogodio deset trojki zaredom u prvom poluvremenu!

Međutim, nikako nije mogao da napravi korak napred i da od igrača koji beleži 15 poena u proseku dođe do nekog ko ubacuje 20+ svako veče.

Pored toga, imao je problema sa povredama, najviše kolena i svi su se začudili kada su ga Memfis Grizlisi učinili 15. najplaćenijim igračem u sezoni 2016/2017.

​Potpisao je četvorogodišnji ugovor vredan 94,5 miliona dolara. Veliki novac za veliko ništa u narednim sezonama.

Apsolutna nula, svega osamdesetak utakmica za tri godine i oko sedam poena u proseku.

Prošle sezone bio je član Atlante, za koju je odigrao pet mečeva. Trenutno je bez tima i teško će dobiti garantovani ugovor sa istorijom povreda koju ima.

Pogledajte neke najveće promašaje franšiza kada su u pitanju ugovori:

  • Timofej Mozgov (LA Lejkers) – 4 godine, 64 miliona
  • Luol Deng (LA Lejkers) – 4 godine, 72 miliona
  • Žoakim Noa (Njujork Niks) – 4 godine, 72,6 miliona
  • Čendler Parsons (Memfis Grizlis) – 4 godine, 94 miliona
  • Rašard Luis (Orlando Medžik) – 6 godina, 118,2 miliona
  • Amare Stodemajer (Njujork Niks) – 5 godina, 99,7 miliona
  • Ben Valas (Čikago Buls) – 4 godine, 60 miliona
  • Enferni „Peni“ Hardavej (Finiks Sans) – 7 godina, 86,7 miliona
  • Elton Brend (Filadelfija 76ers) – 5 godina, 79,8 miliona
  • Jan Mahinmi (Vašington Vizards) – 4 godine, 64 miliona
  • Alan Hjuston (Njujork Niks) – 6 godina, 100 miliona

Pročitajte još:

► NBA zabranila „Nadal trake“ i „betmen maske“, ali ne i marihuanu

► Jokić prvi put s prstenom – ne zanimaju ga ni komentari ni Lejkersi ni Klipersi

► Sin Zvezdine legende govorio za Sputnjik o srpskoj zastavi koju je odneo u Vašington

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala