Lopta na strani Turske: Rusija čeka odluku Ankare o rešavanju dalje sudbine S-400

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistemi S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u potpunosti ispunila prvi ugovor o isporuci protivvazdušnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ Turskoj, a drugi ugovor zavisi od odluke Ankare, izjavio je generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.

Prema njegovim rečima, prvi ugovor o isporuci S-400 je u potpunosti ispunjen: Turskoj su dostavljeni svi elementi sistema, a Rusija je, sa svoe strane, dobila sva sredstva. On je istakao da implementacija drugog ugovora zavisi od odluke Turske.

„Sada je lopta na strani Turske. Čekamo odluku naših partnera. 'Rosoboroneksport' je u stalnom kontaktu sa turskom stranom i razmatra dalju saradnju. Razgovaramo i o mogućnosti proizvodnje elemenata koji se mogu tamo proizvoditi“, rekao je on na brifingu.

Čemezov je istakao da je S-400 veoma složena tehnika i da je nerealno započeti njegovu proizvodnju od nule. Kako je rekao, istovremeno postoje perspektive rusko-turske vojno-tehničke saradnje i u drugim pravcima.

„Perspektive, naravno, postoje. Taj ugovor je bio jedinstven, jer je realizovan u zemlji NATO-a. Vodimo pregovore sa turskim partnerima i o drugoj tehnici, ima perspektiva“, rekao je šef „Rosteha“.

Spor oko S-400

Rusija i Turska su potpisale ugovor o isporuci sistema S-400 od Moskve Ankari 2017. godine. Turska je prva država NATO-a koja je ove sisteme nabavila od Rusije.

Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija
Nova vlast u SAD — nove mogućnosti za S-400: Turska se nada dijalogu umesto pretnji sankcijama

Ugovor o isporuci S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i SAD, počele su sredinom jula prošle godine. SAD ne odustaju od pokušaja da nateraju Tursku da se odrekne ruskih raketnih sistema S-400. Zbog činjenice da Turska ne popušta pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa za proizvodnju bombardera pete generacije F-35.

Pored toga, SAD prete Turskoj zbog kupovine S-400 uvođenjem niza jednostranih sankcija, ali ne žure sa preduzimanjem ovih koraka, jer se plaše daljeg zaoštravanja odnosa sa ključnim saveznikom u NATO-u, a Ankara upozorava da primena takvih ograničenja neće ostati bez odgovora.

Ankari, međutim, ističu da umesto kritika zbog toga što je kupila ruski PVO sistem S-400, Turska od NATO očekuje alternativno tehničko rešenje. Turska je ranije već testirala protivavionske raketne sisteme S-400 u oblasti Sinop, što je potvrdio i predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala