Nova vlast u SAD — nove mogućnosti za S-400: Turska se nada dijalogu umesto pretnji sankcijama

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska se nada da će nova administracija Sjedinjenih Američkih Država biti spremna da razmotri pitanje ruskih sistema protivvazduhoplovne odbrane S-400 koje kupuje Ankara, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Za vreme prethodne američke administracije pojavilo se pitanje u vezi sa S-400. Predsednici Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp vodili su dobar dijalog i imali iskrene odnose, diskutovali su o svim problemima. Nažalost, problem je ostao. Predlagali smo Americi formiranje radne grupe za S-400 pod pokroviteljstvom NATO-a, koji je podržao tu ideju da proceni našu brigu i stav povodom tih sistema. Ali su SAD odbile taj predlog“, rekao je ministar tokom obraćanja na međunarodnom forumu „Mediteranski dijalozi“.

Prema njegovim rečima, dok se Turskoj postavljaju pitanja o S-400, niko ne podseća SAD i druge saveznike zašto 10 godina nisu prodavali PVO sisteme i zašto su povukli komplekse Patriot, kada su Turskoj posebno bili potrebni.

„Sve što nam je potrebno od aktuelne ili buduće administracije je da učestvuje u rešenju pitanja putem dijaloga umesto jezika pretnji i sankcija“, dodao je Čavušoglu.
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Ministar odbrane: Turska nastavlja testiranje S-400 - po planu

Podsetimo, SAD ne odustaju od pokušaja da nateraju Tursku da se odrekne ruskih raketnih sistema S-400. Zbog činjenice da Turska ne popušta pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa za proizvodnju bombardera pete generacije F-35.

Pored toga, SAD prete Turskoj zbog kupovine S-400 uvođenjem niza jednostranih sankcija, ali ne žure sa preduzimanjem ovih koraka, jer se plaše daljeg zaoštravanja odnosa sa ključnim saveznikom u NATO-u, a Ankara upozorava da primena takvih ograničenja neće ostati bez odgovora.

U Ankari, međutim, ističu da umesto kritika zbog toga što je kupila ruski PVO sistem S-400, Turska od NATO očekuje alternativno tehničko rešenje. Turska je ranije već testirala protivavionske raketne sisteme S-400 u oblasti Sinop, što je potvrdio i predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala