Haotična godina Nemca ruskog porekla – sve je počelo Novakovim pozivom u Beograd

Pratite nas
Nemački teniser Aleksander Zverev će 2020. godinu pamtiti po životnom rolerkosteru u kom je iz dana u dan srljao u dobre i loše faze.

Zverev je sezonu završio tamo gde ju je i počeo – na 7. poziciji ATP rang liste – ali je ove godine pokazao neke izuzetno bitne stvari za svoju profesionalnu, ali i životnu budućnost.

Timofej Mozgov u dresu Los Anđeles Lejkersa - Sputnik Srbija
Rus na vrhu liste košarkaša koji su „opljačkali“ NBA

Kada bi se sve sabralo i oduzelo, na kraju je završio sa „samo“ dve titule, ali daleko od toga da je to sve što se Saši desilo.

Oba trofeja došla su krajem sezone u Kelnu, odnosno na prvom i drugim izdanju turnira u istom gradu, a godina je završena donekle neslavno, sa dva poraza na Završnom turniru.

Ova godina donela je Saši nekoliko dobrih turnira, jedno polufinale Grend slema i jedno finale takvog takmičenja, na Ju-es openu.

Nemac je poražen nakon što je protiv Dominika Tima vodio sa 2-0 u setovima na turniru sa kojeg je Novak Đoković izbačen zbog nenamernog napucavanja linijskog sudije lopticom, ali to nije pokolebalo 23-godišnjaka iz Hamburga.

Zverev je nedugo zatim osvojio dve pomenute titule, a zatim igrao i finale Pariza gde ga je savladao Danil Medvedev.

Sve u svemu, 28 pobeda i 11 poraza, dva finala, dve titule i možda čak i ne najbolja sezona u karijeri mladoog Nemca.

Barem ne što se tiče uspeha na terenu.

Ono što Sašinu priču čini zanimljivom je to šta se sve dešavalo van terena u poslednjih nekoliko meseci. A dešavalo se... Svašta.

Prvi problemi desili su se sredinom godine, odnosno dok je teniska sezona bila suspendovana zbog pandemije koronavirusa.

​Zverev je bio Đokovićev gost na Adrija turu u Beogradu i Zadru, pa je bio jedan od onih koji su kritikovani zbog neodgovornog ponašanja van terena.

Izlasci u Srbiji i Hrvatskoj, slavlja, grljenja i nepoštovanja propisanih saveta nisu dobro prošli u široj javnosti, a sve se završilo sa nekoliko pozitivnih rezultata na kovid-19.

Nemac nije bio jedan od takvih, ali jeste odmah nakon turnira izjavio da će otići u dvonedeljnu samoizolaciju.

I, nekoliko dana kasnije – uhvaćen je kako se provodi na jednoj privatnoj žurci u Nemačkoj, posle čega je nastao novi skandal.

Taman kada je delovalo da će se godina završiti bez većih privatnih problema, u intervjuu za „Bild“ je njegova bivša devojka Brenda Patea rekla da je trudna i da je otac – Aleksander Zverev.

​Uz taj podatak iznela je još nekoliko ne baš najprijatnijih po tenisera, koji verovatno nije mogao ni da sanja šta će se desiti sledeće.

Nedugo zatim javila se još jedna bivša devojka Olga Šaripova, koja je putem društvenih mreža rekla da ju je Saša tokom njihove veze fizički i psihički zlostavljao.

„Posvađali smo se i tokom svađe me je udario u lice prvi put. Tokom drugih svađa me je gurao, uvrtao mi ruke, gušio me... Ali, to je bio prvi put da me je zaista udario“, napisala je tada Šaripova.

Zverev je, očekivano, sve optužbe demantovao, ali usput prihvatio da će postati otac i tu preuzeo odgovornost. To za javnost nije bilo dovoljno, daleko od toga.

„Zbog njenih neosnovanih optužbi sam veoma tužan. Mi se znamo još od kada smo bili deca i mnogo toga smo prošli zajedno. Žao mi je zbog svega što je izjavila, jer to jednostavno nije istina. Bili smo u vezi koja se završila pre mnogo vremena. Zašto Olga sada priča o ovome ja stvarno ne znam. Nadam se da ćemo nas dvoje pronaći način da se jedno prema drugom ophodimo na razuman i učtvi način“, branio se Zverev.

​Turniri na kojima je Zverev učestvovao potajno su se molili da Nemac ne postigne previše uspešan rezultat kako ne bi morali na društvenim mrežama da promovišu njega i njegove dobre igre.

Nemac je nastavio da demantuje optužbe i da igra sjajno (na pomenutim turnirima u Kelnu i Parizu), dok ga je javnost već proglasila krivim.

„Želim da kažem da su me tada svi ignorisali, ali sada me neće niko ignorisati. Ja sam niko i ništa. Obična sam osoba koja ima glas i više ne može da ćuti. Bilo mi je jako teko da počnem otvoreno da govoriim o svemu što se desilo, ali znam da su mnogi prošli kroz istu situaciju, da mnogi trpe zlostavljanje i ostaju u lošim vezama. Prošle godine nisam želela da budem živa, a sada sam ovde i ragovaram o svemu", objasnila je Šaripova.

Teniski stručnjaci su momentalno dešavanja povezali sa 2019. godinom kada je Saša prolazio kroz nešto slično.

Bolest oca, bolan raskid sa bivšim agentom, bivšom devojkom (Olgom Šaripovom)...

Saša je tada otvoreno govorio o svojim problemima i tome koliko oni utiču na njegove igre, perfidno tražeći izgovor za slabe partije, ali i iskreno govoreći o onome što mu se dešava, što je u današnje vreme, svakako, retkost.

Pritisak koji je dolazio sa mesta dalekih teniskom terenu tada je ostavio neizbrisiv trag u igri nemačkog tenisera i rezultati su trpeli, ali, ovog puta, sve se promenilo.

Optužbe – bile one lažne ili ne – pozitivno su uticale na Zvereva koji je najbolji tenis u poslednjih godinu dana igrao upravo pod najvećim pritiskom u karijeri.

Iako se nije najbolje proveo na Završnom turniru u londonskoj O2 areni, Nemac je godinu završio na način koji će i njemu, i njegovom timu i njegovim navijačima uliti nadu pred početak nove sezone.

Što se optužba tiče, Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je rekla da će pokrenuti sopstvenu istragu, ali, kako stvari stoje, Nemac neće snositi posledice.

Novak, pa svi ostali, a u elitnom društvu je i Lajović

► Ni Đoković, ni Federer, ni Nadal – već Medvedev

► Rodžer Federer opet sme da se „zove“ Rodžer Federer

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala