Bivši ukrajinski predsednik zapretio Rusiji novim sankcijama

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk
Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Ukrajine i šef ukrajinske delegacije u kontakt grupi za rešavanje situacije u Donbasu, Leonid Kravčuk, zapretio je Rusiji novim sankcijama zbog situacije na istoku Ukrajine.

Kravčuk je na televiziji „Ukrajina 24“ priznao da godinu dana nakon sastanka lidera zemalja „normandijske četvorke“ (Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine) u Parizu nije postignut neki značajan napredak u pregovorima u Minsku, pa će Kijev, stoga, morati da promeni taktiku.

Najvažnije dostignuće za ovo vreme predstavlja sporazum o dodatnim merama za jačanje režima prekida vatre, koji je stupio na snagu 27. jula, primetio je Kravčuk.

„Više nisu preduzeti nikakvi konkretniji koraci ka miru. Satima razgovaramo o različitim stvarima, ali u poslednje vreme nismo doneli nikakve konkretne odluke“, rekao je on.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije nakon samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Zelenski zapretio: Rešavamo Donbas u roku od godinu dana ili prekidamo pregovore sa Moskvom

„Reći ću vam svoje mišljenje: ako se ništa ne dogodi do kraja godine, onda će, mislim, početak nove godine biti početak novog standarda za naše razumevanje situacije“, istakao je Kravčuk.

Prema njegovim rečima, radi se o novim sankcijama protiv Rusije.

„To bi mogle biti sankcije koje se tiču međunarodnog platnog sistema (SVIFT). To ćemo tražiti i zahtevati. Tražićemo i druge sankcije“, dodao je on.

Poslednji samit „normandijske četvorke“ održan je u Parizu 9. decembra 2019. Na njemu su strane potvrdile da ne postoji alternativa Minskim sporazumima kao osnove za rešavanje situacije u Donbasu, a takođe se dogovorile da se za četiri meseca postigne sveobuhvatni prekid vatre, povlačenje snaga i sredstava sa novih oblasti duž kontakt linije, sprovede nova razmena zarobljenika i otvore novi prelazi.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala