Ni Đoković, ni Federer, ni Nadal – već Medvedev

© AFP 2023 / GLYN KIRKNovak Đoković i Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski teniser Danil Medvedev uradio je ono što niko nikada nije na Završnom turniru sezone u Londonu.

Medvedev ima 24 godine, dolazi iz Moskve i sezonu je završio kao četvrti teniser planete. Ali, to nije njegov najveći uspeh tokom 2020. godine.

Novak Đoković - Sputnik Srbija
„Niko u svojoj zemlji nije uradio ono što je Novak u Srbiji“

Ovaj Rus je trijumfalno okončao Završni masters u londonskoj O2 areni savladašvi svih pet rivala na putu do prve titule ove vrste u karijeri.

Pred Medvedevim su u grupnoj fazi pali Novak Đoković, Saša Zverev i Dijego Švarcman, te u polufinalu Rafael Nadal, a u borbi za trofej Dominik Tim.

To je bio njegov drugi trofej ove sezone, ukupno deveti u karijeri, posle kojeg je na ATP rang listi spustio Rodžera Federera za jednu poziciju.

Ono što je verovatno najfascinantnije kod ovog podviga je to što je on na istom turniru savladao trenutno tri najbolja igrača sveta – Đokovića (1), Nadala (2) i Tima (3).

Time je postao prvi igrač kojem je to pošlo za rukom u istoriji Završnog mastersa, a tek četvrti u istoriji tenisa.

Medvedev u Londonu:

  • I kolo: Medvedev – Zverev 6:3, 6:4
  • II kolo: Medvedev – Đoković 6:3, 6:3
  • III kolo: Medvedev – Švarcman 6:3, 6:3
  • Polufinale: Medvedev – Nadal 3:6, 7:6, 6:3
  • Finale: Medvedev – Tim 4:6, 7:6, 6:4

Pobeda je za Danila imala i sentimentalni značaj koji je usko povezan sa samim turnirom u prestonici Engleske koji se od naredne godine seli u Torino.

Završni turnir će se, naime, u narednih nekoliko godina održavati u Italiji, nakon što je prvi put kročio na tlo Ostrva sada već davne 2009. godine.

Šampion prvog turnira u O2 areni bio je niko drugi no još jedan Rus – Nikolaj Davidenko. Odavno penzionisani teniser je tada osvojio najveću titulu u karijeri u finalu savladavši Huana Martina del Potra sa 6:3, 6:4

Nikolaj tada nije bio uspešan baš kao Danil ove godine, pošto je doživeo jedan poraz – i to protiv Đokovića – ali je na putu do trofeja savladao Nadala, Federera, Soderlinga i pomenutog Delpa.

„Pred početak turnira sam rekao da bi bila sjajna priča kada bi ovde u Londonu, na prvom turniru pre 11 godina, šampion bio Rus, baš kao i sada, na poslednjem turniru. Zahvalan sam Nikolaju Davidenku jer je inspirisao mnogo dece, poput mene. Nadam se da ću nastaviti da radim 'njegov' posao“, izjavio je Medvedev posle finala.

Da cela situacija bude još bolja po ruskog tenisera, on je pre dolaska u London osvojio i titulu na Mastersu u Parizu, pa su očekivanja pred njim pred ulazak u novu sezonu nikada veća.

Medvedevu ovo jeste najveći trofej u karijeri, baš kao i najbolji renking, ali to nije nešto ćime će se ovaj dvadesetčetvorogodišnjak zadovoljiti.

Na US openu 2019. godine igrao je finale protiv Nadala u kojem je imao brejk prednosti u petom setu, a pobede je sem protiv Španca beležio i protiv Đokovića i to po nekoliko puta.

Ove godine prvi Grend slem trofej u karijeri osvojio je Dominik Tim. Da li će sledeće isto uraditi Danil Medvedev?

► Rodžer Federer opet sme da se „zove“ Rodžer Federer

► Jedna nagrada je i dalje nedostižna za Novaka Đokovića — i on nije kriv za to

► „Niko u svojoj zemlji nije uradio ono što je Novak u Srbiji“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala