Dve opcije za „Er Srbiju“ ˗ Šta država može da uradi

© AP Photo / Darko VojinovicEr Srbija
Er Srbija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Država ne sme da dozvoli da propadne strateško preduzeće kakvo je "Er Srbija", ali je to i prilika da se preispitaju njeni troškovi i eliminišu sve neracionalnosti u poslovanju nacionalne avio-kompanije, smatra ekonomista Slobodan Aćimović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država pomoći Er Srbiju koja je, kao i sve aviokompanije u svetu koje su prizemljile avione, pretrpela veliki udar pandemije koronavirusa. Ističući značaj kakav svuda u svetu ima nacionalna aviokompanija, on je ukazao na primer Nemačke koja sa šest milijardi evra dokapitalizovala svoju aviokompaniju Lufthansu i na to još odobrila državne garancije za zajam od tri milijarde evra.

© AP Photo / Chinatopix Prizemljeni avioni - najčešća slika na aerodromima širom sveta u vreme pandemije koronavirusa.
Dve opcije za „Er Srbiju“ ˗ Šta država može da uradi - Sputnik Srbija
Prizemljeni avioni - najčešća slika na aerodromima širom sveta u vreme pandemije koronavirusa.

Dve opcije - pomoć Er Srbiji ili njena propast

Da je ER Srbija u teškoj situaciji, primorana da smanji broj zaposlenih kao i plate radnicima, bilo je jasno kada je sredinom novembra objavila poziv za dobrovoljno prijavljivanje za prestanak radnog odnosa, uz isplatu otpremnine.

Situaciju u Er Srbiji je analizirao i Fiskalni savet. Njegov predsednik Pavle Petrović je izjavio da su akumulirani gubici „pojeli“ kapital preduzeća, što u formalnom smislu znači da su ispunjeni uslovi za stečaj.

On je naveo da pandemija nije jedini uzrok problema, ali da ih je ogolila, pa preduzeće umesto redovnog manjka gotovine od 30 miliona evra u 2020. godini ima manjak od 60-70 miliona evra.

"Kada na to dodamo obaveze koje dospevaju ove i naredne godine, dolazimo do zaključka da će preduzeću do kraja 2021. godine faliti najmanje 200 miliona evra da preživi", rekao je Petrović.

Strateška kompanija ne sme da propadne

Komentarišući ova dva gledišta, profeor ekonomike saobraćaja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Aćimović za Sputnjik kaže da su, iako oprečna, oba na neki način tačna.

„Jeste tačno da ako bismo govorili o strogim ekonomnskim kriterijumima, a verovatno Fiskalni savet ima tačne podatke, da se može reći da je Er Srbija u velikom finansijskom problemu. Ali istovremeno to je jedno jako strateški važno preduzeće i država Srbija ne sme da dozvoli da takvo preduzeće propadne. Ne samo zato što su tako postupili i Nemci sa Lufthansom, nego i mnoge druge zemlje sada obilato pomažu aviosaobraćaj".

Ozbiljno preispitati troškove

On je zato apsolutno saglasan sa time da ne smemo da dozvolimo da Er Srbija propadne, ali i napominje da nikada nije svejedno sa kojom ćemo sumom pomoći neku kompaniju. Aćimović podseća da smo u ranijem periodu slušali priče o mnogim neracionalnostima u poslovanju Er Srbije.

© Foto : Er SrbijaAvioni Er Srbije su svakodnevno bili na relaciji Beograd - Peking - Beograd, dopremajući opremu neophodnu u borbi sa pandemijom kovida 19.
Dve opcije za „Er Srbiju“ ˗ Šta država može da uradi - Sputnik Srbija
Avioni Er Srbije su svakodnevno bili na relaciji Beograd - Peking - Beograd, dopremajući opremu neophodnu u borbi sa pandemijom kovida 19.

„Sasvim sam blizak stavu da je sada više nego sjajna prilika da se ozbiljno preispitaju različiti troškovi Er Srbije. Ozbiljno bi tome trebalo da se pristupi. Jesam za to da država Srbija pomogne Er Srbiji, ali nisam za to da se plaćaju različiti neracionalni troškovi kojih je u prethodnom periodu bilo“,  kaže Aćimović za Sputnjik.

Zato ističe da je pomoć neophodna, ali ne po svaku cenu i da se mora voditi računa o tome koliko plaćamo opstanak nacionalne avikompanije.

Da je pomoć države bila sasvim izvesna bilo jasno posle velike uloge koju je Er Srbija imala u dopremanju opreme i svega što je Srbiji bilo neophodno u borbi sa koronavirusom, od samog početka pandemije. Kada su mnoge države morale da čekaju u redu na iznajmljivanje tuđih aviona da bi to mogle da obezbede, avioni Er Srbije su svakodnevno bili u akciji, uglavnom na relaciji Peking – Beograd.

Sa Etihadom na tankoj žici
© AP Photo / Kamran JebreiliSa Etihadom bi trebalo pokušati redefinisanje nekih stavki ugovora koji je sklapan pre više godina u neko drugo vreme, mnogo lakše za aviosabraćaj u celini, pa i za Er Srbiju.
Dve opcije za „Er Srbiju“ ˗ Šta država može da uradi - Sputnik Srbija
Sa Etihadom bi trebalo pokušati redefinisanje nekih stavki ugovora koji je sklapan pre više godina u neko drugo vreme, mnogo lakše za aviosabraćaj u celini, pa i za Er Srbiju.

Tada su najviši zvaničnici najavljivali pomoć nacionalnoj aviokompaniji, a sredinom juna predsednik Vučić je izjavio da je Srbija spremna da izvrši dokapitalizaciju Er Srbije. Tih dana je, kako je rekao, trebalo da razgovara i sa partnerima iz Emirata, s obzirom na to da je Etihad vlasnik 49 odsto akcija komapnije.

Na pitanje da li bi u ovoj situaciji kada je jasno da će država pomoći Er Srbiju tako nešto moglo da se očekuje i od Etihada, naš sagovornik veruje da je to moguće. Napominje, ipak, da je to pitanje u domenu ljudi koji su upućeni u konkretan ugovor koji postoji izmeću Etihada i Vlade Srbije i šta je tu ostavljeno kao mogućnost.

On, međutim, podseća da je Etihad odustao od Alitalije i Er Berlina u kojima je, takođe, imao akcije.

„Mi tu moramo da igramo na tankoj žici. Može se desiti da Etihad potpuno odustane od Er Srbije pa nam je onda to, čini mi se, još veći problem. Pokušao bih sa njima da možda malo redefinišemo neke stavke ugovora koje su sklapane pre više godina u neko drugo vreme kada se apsolutno nije moglo pretpostaviti da će doći ovako teško vreme za aviosabraćaj u celini, pa i za Er Srbiju“, zaključio je Aćimović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala