„Politiko“: Zašto je evropski komesar spreman da zažmuri kad je reč o Srbiji

© Tanjug / ZORAN ZESTICEvropski komesar za proširenje Oliver Varhelji
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Briselski list „Politiko“, napravio je „Dnevnik“ u kome je ocenjivao evropske komesare po kriterijumu ko se najbolje, odnosnoi najgore snašao u prvih godinu dana Evropske komisije pod vođstvom Ursule fon der Lajen. Tako su za komesara Olivera Varheljija naveli da je „spreman da zažmuri“ kada je reč o Srbiji.

Evropski komesari ocenjeni su ocenama od A do F i kod svakog je vrednovano šta su bili najbolji, a šta najgori momenti u prvih godinu dana, kao i šta ih čeka u budućnosti.

Ana Brnabić, samit u Sofiji - Sputnik Srbija
Potpisano: Zapadni Balkan formira zajedničko regionalno tržište

Kada se radi o evropskim komesarima koji, za sada, sarađuju sa Srbijom Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem, oni su ocenjeni sa C plus, odnosno sa C, prenosi Tanjug.

Evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju u prilog ide što je u prethodnih godinu dana lično bio angažovan na stvaranju novog plana za proširenje za zemlje koje žele da se pridruže EU, kao i to što je bio „vidljiv“ u trenutku kada je Evropska komisija predložila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan od 3,3 milijarde evra.

Kao najgore njegove momente, „Politiko“ ocenjuje to što je „mekan prema Sofiji“ koja je blokirala usvajanje budžeta za narednu godinu, ali i to što je „više osetljiv“ na interese Mađarske nego Evropske unije u celini.

Neimenovani diplomata je rekao da mu se zamera i to što se čini da „dok priča o Srbiji“, izgleda „spreman da zažmuri“ zbog bliskih veza Srbije i Mađarske u sektoru energetike.

Kada se radi o njegovim sledećim koracima, „Politiko“ navodi da će, pred nemačko predsedavanje EU odblokirati spor između Bugarske i Severne Makedonije, ali da će se na kraju Varheljiju suditi po tome da li će se potencijalne nove članice EU, uključujući zemlje koje već vode pregovore poput Srbije i Crne Gore, približiti EU dok traje njegov mandat.

Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija
Namere postale jasne: „Crvena linija“ Evropske unije — komadanje Srbije

Kada se radi o visokom predstavniku za spoljnu politiku Žozepu Borelju, koji je ocenjen sa C plus, navodi se da se on „trudio da predstavi EU kao relevantnu silu na međunarodnoj sceni“, ali da je bio i uzdržan u vreme kada se zahteva jedinstvo u donošenju spoljnopolitičkih odluka u samoj Uniji, poput odluke o uvođenju sankcija pojedincima iz Belorusije zbog navodne prevare na predsedničkim izborima.

Kao njegovi najbolji momenti navode se njegova iskrenost, ali i to što je pokušavao da u životu održi iranski sporazum o naoružanju.

Kao najgori momenti zamera mu se to što su tenzije sa Turskom i dalje veoma visoke, što sukobi u Ukrajini i dalje traju, i što je, navodi se, EU ostala bez snage kada se rasplamsao rat u regionu Nagorno - Karabah i kada je Rusija predložila mirovni plan.

Ipak, najviše mu se zamera to kako se odnosio prema izveštajima o dezinformacijama iz Kine.

Antiruske sankcije EU - Sputnik Srbija
Nova ucena zbog Belorusije: EU gura Srbiju ka zidu — da od nje stvori antirusku perjanicu

Briselski list navodi da bi imenovanje Džoa Bajdena za predsednika SAD moglo dati šansu Borelju da se udruži sa potencijalnim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i da će možda razviti novu transatlantsku doktrinu za 21. vek, kao i da postoji šansa da prisili Kinu da postane konstruktivniji partner.

Kada se radi o ocenama drugih evropskih komesara i same predsednice EK Ursule fon der Lajen, ona je ocenjena sa A minus, uz naglasak da je već na početku mandata bila suočena sa zdravstvenom katastrofom koja se dešava jednom u 100 godina, ali da je i za to vreme njen fokus i dalje bio Zeleni sporazum i digitalizacija.

Sa ocenom A ocenjeni su i komesar za budžet i administraciju Johanes Han, za ekonomiju Paolo Đentiloni, za zaštitu životne sredine, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius, dok je najgorom ocenom F ocenjen Fil Hogan, komesar za trgovinu u ostavci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala