Zaharova: Ukrajinski predstavnik pljunuo u lice ratnim veteranima

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Govor stalnog predstavnika Ukrajine pri UN Sergeja Kislice predstavlja pljuvanje u lice sovjetskim veteranima i učesnicima u Drugom svetskom ratu koji žive u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kislica je u sredu, tokom obraćanja na zasedanju Generalne skupštine UN, povukao paralelu između dejstava sovjetskih vojnika i vojnika nacističke Nemačke, dok su predstavnici većine drugih zemalja visoko ocenili doprinos SSSR-a u pobedi nad fašizmom.

„Obraćanje Kislice je pljuvanje u lice svim sovjetskim veteranima i učesnicima u Drugom svetskom ratu koji žive u Ukrajini. A da ne govorim o tome da je to izrugivanje nad sećanjem na milione Ukrajinaca koji su se borili u redovima Crvene armije, partizanskih odreda, i onih koji su dali svoje živote za oslobađanje sveta od smeđe kuge“, napisala je Zaharova na svojoj Fejsbuk stranici.

Ismejao sopstveno rukovodstvo

S tim u vezi, portparolka je izjavila da je Kiselica „ismejao logiku sopstvenog rukovodstva“. Ona je podsetila da je ranije ukrajinski lider Vladimir Zelenski čestitao Americi Dan veterana i ispričao o zajedničkim pobedama Ukrajinaca i Amerikanaca u celom svetu.

„Prema rečima Zelenskog, mnogi američki heroji imali su ukrajinske korene. Pažnja ─ koliko je junaka u redovima 'sovjetskih trupa', o kojima je Kislica govorio, imalo ukrajinske korene? Posebno ako se prisetimo da su u operaciji 1939. godine, koju je pomenuo, učestovale jedinice Kijevskog i Beloruskog vojnog okruga?“, istakla je ona.

Ukrajina okupirala... Sama sebe?

Pored toga, Zaharova je rekla da je Crvena armija predstavljala oružane snage Sovjetskog Saveza, čiji je suosnivač bila Ukrajina.

Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Moskva o „stavljanju u isti koš“ Sovjeta i nacista: Čudo da ukrajinskog „genija“ nisu odveli u ludnicu

„Ispada da je, prema rečima Kislice, u početku Ukrajina učestvovala u stvaranju SSSR-a, a zatim u njegovom sastavu pokrenula trupe za okupaciju svoje teritorije, koja je tada bila u vlasništvu Poljske. Odnosno, Ukrajina je sama sebe okupirala, budući da je bila u sastavu Sovjetskog Saveza?“, izjavila je portparolka.

Ona je dodala da, ako je postojala „okupacija“ Ukrajine od strane sovjetske vojske, trebalo bi da je postojao i obrnuti proces i ističe da „deokupacije“ nije bilo.

Istovremeno, podsetila je da su ukrajinski nacionalisti bili deo Hitlerovih planova napada na Poljsku mnogo pre zakljčivanja pakta o nenapadanju između Sovjetskog Saveza i Nemačke.

Kijev želi da sedi na svim stolicama u UN - odjednom

Prema rečima Zaharove, „Kijev hoće da sedi na svim stolicama odjednom u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija“.

„S jedne strane, to svake godine 2014. godine čini glasajući protiv rezolucija te organizacije o borbi protiv veličanja nacizma, usvojenih na inicijativu Rusija. S druge strane – praveći od sebe žrtvu neke 'sovjetske okupacije' iz perioda Drugog svetskog rata“, zaključila je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala