Vučić na Generalnoj skupštini UN: Srbija je za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama

Pratite nas
Srbija se u apsolutnom smislu zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovida 19, kao vodećem globalnom prioritetu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić obratio se putem video-linka na Specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN posvećenom borbi protiv kovida.

"Pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i neophodnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija i njihovih specijalizovanih agencija i organizacija, poput Svetske zdravstvene organizacije. One imaju nezamenljivu ulogu u organizovanom odgovoru na novonastale izazove", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Uveren je da se samo uzajamnom saradnjom, usaglašavanjem stavova i međusobnim uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa globalnim izazovima kakav je i aktuelna pandemija.

"U tom smislu Republika Srbija srdačno pozdravlja odluke donete o organizaciji jednog ovako bitnog foruma. Veliku nadu u prosperitet čovečanstva, daje činjenica da je 150 zemalja članica, bez i jednog glasa protiv, prihvatilo i izglasalo neophodnost i hitnost održavanja današnjeg skupa", naglasio je Vučić.

"Sa velikom dozom optimizma gledam u dane koji dolaze" 

S obzirom da održivi razvoj i zdravstvo idu ruku pod ruku, kako je istakao, Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje EU podržava pristup Evropske unije da se mora nastaviti sa zajedničkim radom u okviru sistema UN-a, u borbi protiv pandemije i njenih posledica, istovremeno postavljajući temelje inkluzivnog, zelenog i održivog oporavka.

"Sa velikom dozom optimizma gledam u dane koji dolaze. Dobre vesti vezane za prevenciju i lečenje kovida 19 stižu sa svih strana sveta. Ti brzi i dobri rezultati su mogli biti ostvareni samo uz zajednički globalni napor i razmenu informacija. Srbija se u apsolutnom smislu zalaže za univerzalan i ravnopravan pristup vakcinama i terapiji za lečenje kovida 19, kao vodećem globalnom prioritetu", poručio je predsednik.

"Nadamo se da će Kovaks do kraja 2021. da isporuči dve milijarde doza" 

Ocenio je da globalna inicijativa i sinergija oličena u "Kovaksu" ima za cilj da osigura pravičnu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv kovida 19.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izjašnjava se o egipatskoj rezoluciji. - Sputnik Srbija
UN: Samo je Rusija ponudila vakcinu za naše saradnike

"Nadamo se da će Kovaks do kraja 2021. godine da isporuči dve milijarde doza sigurnih, efikasnih vakcina širom sveta, tamo gde je to potrebno, i vodeći se humanističkim i neselektivnim principima", rekao je Vučić.

Smatra da usvajanje Agende održivog razvoja do 2030. godine, kao i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, predstavlja ključne korake u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice – globalnom ekonomskom nestabilnošću, rastućim socijalnim nejednakostima i efektima klimatskih promena.

Prioritetnu pažnju Srbija posvećuje ciljevima vezanim za: iskorenjivanje siromaštva, održivi ekonomski razvoj i zapošljavanje, izgradnju infrastrukture i industrijalizaciju, obezbeđenje zdravog života u svim starosnim dobima, besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje za sve, uz poseban fokus na rodnu ravnopravnost, naveo je predsednik.

"Sa ponosom ističem da je narod Srbije glasao za parlament u kome su oba pola podjednako zastupljena. Taj i takav, moderan srpski parlament, podržao je po drugi put Vladu na čijem je čelu žena", ukazao je Vučić.

Zahvalnost prijateljskim zemljama na pomoći 

Predsednik je napomenuo da je Srbija intenzivno sa sarađivala sa državama celog sveta, kao i regiona po pitanju upućivanja humanitarne i medicinske pomoći, ali i redovnog snabdevanja robom tokom pandemije.

"I mi smo dobijali pomoć iz prijateljskih zemalja kada nam je bila najpotrebnija, i koristim ovu priliku da im još jednom zahvalim na tome. Takođe, pokazali smo solidarnost i pružili pomoć drugim zemljama i nastavićemo da pomaemo onima kojima je to najpotrebnije u ovim teškim vremenima", rekao je Vučić.

"Srbija se pridružuje pozivu za globalni prekid vatre" 

Nada se da smo se tokom ove pandemije podsetili koliko je važan svaki ljudski život, i da moramo da uradimo sve što je u našoj moći da bi se sprečilo da se izgubi još života i da bi se sprečila ljudska patnja.

"Sa tim u vezi, želim da istaknem da se Republika Srbija pridružuje pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za globalni prekid vatre", naglasio je Vučić.

Vučić je podsetio na reči nekadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija: ''Nemojmo tražiti republikanski odgovor ili demokratski odgovor, nego pravi odgovor. Nemojmo tražiti krivca za prošlost. Prihvatimo vlastitu odgovornost za budućnost.''

"Prošlost ne možemo da menjamo, ali sa ovog mesta možemo u velikoj meri da utičemo na kvalitetniju budućnost ove planete i čovečanstva", zaključio je predsednik Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala