UN: Samo je Rusija ponudila vakcinu za naše saradnike

© AP Photo / Mark LennihanGeneralna skupština Ujedinjenih nacija izjašnjava se o egipatskoj rezoluciji.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija izjašnjava se o egipatskoj rezoluciji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Niko osim Rusije još nije ponudio zaposlenima u Ujedinjenim nacijama da se vakcinišu njihovom vakcinom, rekao je juče na brifingu portparol UN Stefan Dižarik.
„Jedina mi je poznata ponuda vakcina iz Rusije za osoblje Ujedinjenih nacija. Nastavljamo razgovore sa njima i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO)", rekao je Dižarik. Na pitanje kada će generalni sekretar UN Antonio Gutereš biti vakcinisan, Dižarik je odgovorio: „Ne sumnjam da će primiti vakcinu čim postane dostupna, kao i svi mi."

Prema njegovim rečima, Antonio Gutereš bi želeo prvo da vidi da je vakcina dostupna onima kojima je potrebna, pre svega „radnicima na prvoj liniji fronta“.

Kontejner sa vakcinom protiv kovida Sputnjik V spreman za slanje u inostranstvo - Sputnik Srbija
Vakcina „Sputnjik Ve“ od sledeće godine dostupna u inostranstvu

Tokom govora u Generalnoj skupštini UN u septembru, ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je da zaposlenima u organizaciji besplatno obezbedi rusku vakcinu protiv virusa korona. Vakcina je 2. decembra predstavljena kao deo virtuelnog događaja tokom zasedanja Generalne skupštine UN.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, a u pripremi je i treća.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

https://ria.ru/20201202/vaktsina-1587423301.html

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala