Turska podržala ukrajinski „san o letu na Mesec“

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit - karta Krima
Grafit - karta Krima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska pozdravlja inicijativu Ukrajine za stvaranje pregovaračke platforme po pitanju Krima, saopštio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nakon razgovora u Ankari sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.
„Nastavićemo da jačamo naš odnos, posebno u oblastima vojne saradnje i odbrambene industrije. Pozdravljamo inicijativu za stvaranje „Krimske platforme", napisao je političar na Tviteru.

​Ukrajinske vlasti ranije su najavile stvaranje „Krimske platforme“ za koordinaciju međunarodnih napora usmerenih na povratak Krima Ukrajini i zaštitu prava stanovnika poluostrva, koji su, prema Kijevu, progonjeni.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski više puta je izjavio da je o ovoj inicijativi razgovarao sa predstavnicima Evropske unije, Velike Britanije, Kanade, Turske i drugim partnerima i tvrdi da su „mnogi od njih spremni da se pridruže i aktivno učestvuju“.

Ime Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene - Sputnik Srbija
Rusija o podršci Turske Kijevu za „vraćanje Krima“: Kuje gvožđe dok je vruće

Na Krimu se ideja Zelenskog o njegovom povratku u sastav Ukrajine upoređivala sa snom o letu na Mesec. Dakle, prema predsedavajućem državnog saveta republike Vladimiru Konstantinovu „ovo je nerealna ideja, to je kao da su prioritet letovi na Mesec“.

Posle državnog udara u Kijevu u februaru 2014. godine, vlasti Krima i Sevastopolja odlučile su da održe referendum o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom. Na glasanju koje je održano 16. marta iste godine, učestvovalo je više od 80 procenata onih koji imaju pravo glasa.

Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 procenata, odnosno 95,6 procenata stanovnika Krima i Sevastopolja.

Predsednik Rusije je 18. marta potpisao sporazum o prihvatanju Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta dokument je ratifikovala Savezna skupština. Uprkos ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.

Pročitajte još:

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/10153509

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala