Rusija o podršci Turske Kijevu za „vraćanje Krima“: Kuje gvožđe dok je vruće

© Flickr / Lexis_2kIme Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene
Ime Krim potiče iz tatarskog jezika i označava tvrđavu i stene - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara podržava inicijativu Kijeva u vezi sa Krimskom platformom, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nakon pregovora sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom. S tim u vezi, iz Rusije poručuju da Turska „kuje gvožđe dok je vruće“ i da je u pitanju samo njena politička igra.
„Sastao sam se sa ukrajinskim ministrom inostranih poslova. Nastavićemo da jačamo odnose, uključujući i u oblasti vojne saradnje i odbrambene industrije. Pozdravljamo inicijativu 'Krimske platforme'“, napisao je Čavušoglu na svom Tviter-nalogu.

​Istovremeno, poslanik Državne dume Rusije sa Krima Ruslan Balbek nazvao je podršku Turske međunarodnoj Krimskoj platformi, na kojoj rade ukrajinske vlasti u cilju „vraćanja kontrole nad poluostrvom“, obećanjem bez težine i političkom igrom.

„Ukrajini su naobećavali kule i gradove u vezi sa takozvanom Krimskom platformom – i podršku, i oružje, i izrazili su saosećanje, da se rečima ne može preneti. Rekao bih da danas Turska kuje gvožđe dok je vruće. Ona svašta obećava, jer, kao što je poznato, obećanja su najlakši način da partneru pružite radost. Sve je to nije ništa više nego politička igra“, istakao je ruski poslanik.

Prema njegovim rečima, Turska, kao politički igrač, koristi Ukrajinu kao „zlatnu koku“, zaključujući ugovore od kojih ima koristi, ali istovremeno apsolutno ne deleći ukrajinski koncept o sukobu sa Rusijom.

Znak Krim na graničnom prelazu Džankoj između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija
Krimski poslanik: Ideja Kijeva o stvaranju nove platforme o statusu poluostrva besmislena

Ranije je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da će međunarodni samit Krimske platforme biti održan u maju 2021. godine u Kijevu. Plan je da na samitu bude razmotreno pitanje „povratka“ poluostrva. Ukrajinska strana predložila je Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Americi da se pridruže platformi.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio u oktobru da Ankara ne priznaje Krim za ruski region i da namerava da podrži krimske Tatare zajedno sa Ukrajinom.

Krim je postao ruska regija nakon referenduma, gde je više od 96 odsto birača glasalo za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je da je pitanje Krima u potpunosti zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala