Moskva: Zabrinuti smo zbog jačanja vojnih snaga NATO u Crnom moru

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaŠta Moskva kaže o planu EU da novi sankcioni režim nazove po Navaljnom
Šta Moskva kaže o planu EU da novi  sankcioni režim nazove po Navaljnom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zabrinuta zbog jačanja vojnih snaga NATO u Crnom moru, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da akcije Alijanse destabilizuju regionalnu stabilnost i zabijaju klin u odnose između država-suseda.

Dan ranije šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da Rusija jača vojnu moć u Crnom moru i na Krimu, a da Alijasna na to uzvraća svojim većim prisustvom u tim oblastima.

„Alijansa širi opseg svog delovanja u akvatoriji Crnog mora, uvlačeći zemlje koje nisu deo regiona. Povećava se broj ulazaka brodova oružanih snaga članica NATO u crnomorske luke saveznika i partnera, broj letova izviđačkih aviona, bespilotnih letelica duž ruske granice. Modernizuje se infrastruktura Bugarske, Rumunije, na teritorijama tih zemalja se raspoređuje ofanzivno naoružanje, tokom vežbi se razrađuju scenariji koji podrazumevaju i predviđaju napade na teritoriju Rusije i to američkim strateškim bombarderima koji mogu da nose nuklearno oružje“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Ona je konstatovala i da NATO uvlači u svoje aktivnosti i Ukrajinu i Gruziju, spremajući ih tokom zajedničkih vežbi i manevara da se suprotstave Rusiji.

Sve to, ističe Zaharova, izaziva u Moskvi veliku zabrinutost.

Rusija je prinuđena da uzme u obzir da Alijansa jača vojne aktivnosti i da reaguje na odgovarajući način.

„Pojavljivanje novog igrača u crnomorskom regionu, koji dolazi sa očigledno lošim namerama, ugrožava regionalnu stabilnost i zabija klin u odnose između zemalja-suseda“, zaključila je ona.

Iz sedišta NATO juče je saopšteno da Rusija nastavlja „energičnu politiku i agresivna dejstva“, te da će najverovatnije do 2030. godine ostati glavna vojna pretnja.

Kako se navodi u strateškom izveštaju NATO-a, to ometa konstruktivni dijalog.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala