Mađarski poslanici: Situacija u zapadnoj Ukrajini liči na građanski rat

© Foto : Security Service of UkrainePripadnik Službe bezbednosti Ukrajine
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti Ukrajine svojim akcijama u Zakarpatju (oblast u zapadnoj Ukrajini) stvorili su „situaciju građanskog rata“, tvrde poslanici Evropskog parlamenta iz mađarskih partija „Fides“ i Hrišćansko demokratske narodne partije u svom saopštenju.

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je ranije da je izvršen pretres funkcionera dobrotvornog fonda u Zakarpatskoj oblasti zbog mogućeg mešanja u unutrašnje stvari zemlje i kod njih pronašla agitacione materijale za „Veliku Mađarsku“. Ukrajinski mediji navode da su specijalne službe izvršile pretres kuće šefa lokalne Partije Mađara Vasilija Brenzoviča. Kao rezultat incidenta, ambasadorka Ukrajine u Mađarskoj Ljubov Nepop pozvana je u MIP Mađarske gde joj je izražen protest.

U saopštenju poslanika je saopšteno da ovo smatraju sramotom i da duboko osuđuju korišćenje represivnih snaga Ukrajine protiv lidera i organizacija mađarskih opština u Zakarpatju. Poslanici smatraju ovo politički motivisanim napadom, usmerenim na zaplašivanje i vršenje pritiska.

Napete odnose poslednjih godina Kijeva i Budimpešte izazvalo je usvajanje ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji predviđa značajno smanjenje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Ovo se nimalo nije svidelo Mađarskoj, zbog Zakarpatja, gde u značajnom broju žive etnički Mađari.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala