Prva ostavka u Evropskom parlamentu nakon gej orgija

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropskog parlamenta u Briselu
Zgrada Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Političar vladajuće mađarske stranke Fides Jožef Šajer podneo je ostavku na mesto poslanika u Evropskom parlamentu nakon što je obelodanjeno više detalja o zabranjenoj kućnoj zabavi kojoj je prisustvovao prošlog petka u Briselu.

Mađarski političar, koji je napustio i stranku, rekao je da je ostavku podneo iz moralnih razloga, kao i da mu je žao što je prekršio epidemiološke mere u Belgiji, prenosi Rojters.

Šajer je u utorak priznao da je prošlog petka bio prisutan na jednoj gej zabavi u Briselu kada je policija upala zbog kršenja epidemioloških mera.

Orban: Neodbranjivi postupci

Mađarski premijer Viktor Orban je za lokalni dnevni list rekao da su Šajerovi postupci neodbranjivi.

Šajer je doneo jedinu ispravnu odluku kada se izvinio i kada je podneo ostavku na mesto poslanika u Evropskom parlamentu i napustio Fides, rekao je Orban.

Ko je Jožef Šajer

Šajer je bio jedan od osnivača Fidesa i Orbanov saveznik više od 30 godina, a incident je izazvao skandal u Mađarskoj.

Nakon brojnih političkih funkcija u stranci i svojoj zemlji, Šajer je za člana Evropskog parlamenta  izabran 2004. godine, a bio je potpredsednik Evropske narodne stranke i Evropskih demokrata od 2004. do 2009. Od 2009. godine potpredsednik je za zakonodavstvo Evropske narodne stranke. Bio je i član Veća Evropske narodne stranke od 2000. do 2011.

Između 2009. i 2011. bio je predsedavajući mađarske delegacije Evropske narodne stranke.

Mađarska vlada umanjila je prava LGBT+ osoba otkako je Orban izabran za premijera 2010. godine, a Šajer, Orbanov stranački kolega, bio je član povereništva  koje je pripremalo nacrt novog Ustava iz 2011. u kojem stoji da Mađarska mora brak štititi kao zajednicu muškarca i žene.

Šajerova supruga je poznata advokatica i članica Ustavnog suda u Mađarskoj.

Šta se tačno dogovdilo u Briselu

Belgijska policija je uhapsila oko 20 ljudi koji su prisustvovali zabavi, uključujući i Šajera (59).

Prema izveštajima lokalnim medija, zabavi su prisustvovali muškarci, a uključivala je i orgije.

Policija je takođe saopštila da su u rancu poslanika EP pronađeni narkotici, ali je Šajer negirao da koristi narkotike i ponudio da bude testiran na licu mesta, što su policijski službenici odbili, preneo je Rojters.

Organizator zabave tvrdi da je bilo prisutno oko 30 ljudi, mnogo manje od stotinak koliko je uobičajeno. On tvrdi da mu niko od prisutnih nije bio poznat, kao i da je Šajera prepoznao naknadno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala