Dokumenta „Fajzera“ i „Bionteka“ stigla u Srbiju

© REUTERS / Dado RuvicFajzer logotip
Fajzer logotip - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv kovida u Srbiji, posle dogovora Vlade sa predstavnicima tih kompanija. Prema dosadašnjim podacima, efikasnost vakcine je 95 procenata. Agencija za lekove i medicinska sredstva sada proverava dokumentaciju, vrlo rigorozno i temeljno, ističe Pavle Zelić iz Agencije.

Pavle Zelić kaže da se Srbija, prijemom dokumentacije „Fajzera“ i „Bionteka“ o vakcini protiv kovida, svrstava među najrazvijenije zemlje sveta, koje same odlučuju o svojoj sudbini.

„Naši eksperti će gledati istu dokumentaciju kao i u razvijenim zemljama sveta, mnoge agencije nisu dobile ovakvu pirliku, naši eskperti već procenjuju dokumenta“, rekao je Zelić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Eksperti će, kaže, kao i za svaki drugi lek, vrlo rigorozno i temeljno proučavati sve faze testiranja, naročito one koje se odnose na klinička isptivanja na ljudima koja treba da potvrde efikasnost i bezbednost vakcine.

„Mi moramo kao regulator da potvrdimo da li je to zaista tako kao u dokumentima i da li ima osobine koje se zaista tvrde da ima“, istakao je Zelić, dodajući da je SZO svrstala srpsku Agenciju među 50 najrigoroznijih autoriteta u svetu.

Radi se, napominje, timski i koordinisano kako bi svaki aspekt bio proveren jer od toga zavise životi.

„Naša želja je da imamo nekoliko vakcina na raspolaganju, naša mogućnost da pregovaramo i obezbedimo je još jedna retkost, moći ćemo kritički da procenimo, nadamo se da ćemo vrlo brzo imati nekoliko vakcina“, istakao je Zelić.

Napominje da je ovo neverovatno doba i trenutak za nauku jer stotine instituta i kompanija i hiljade naučnika radi na tome da se pronađe vakcina.

„Ovakvo dostignuće nije bilo vek unazad“, istakao je Zelić.

Prema njegovim rečima, neke vakcine su klasične – sadrže inaktivisani virus, a neke su RNK – repliciraju delove virusa koji izazivaju imunski odgovor.

„Ne smemo da čekamo, moramo da preuzmemo rizike, ali mislimo da su koristi veće od bilo kakvih problema“, naglasio je Zelić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala