Burno u crnogorskoj skupštini: Ministri kao 12 apostola, mandatar kao „srpski kralj“

© AP Photo / Risto BozovicKonstitutivna sednica Skupštine Crne Gore
Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Drugi dan skupštinske rasprave o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića i predlogu nove Vlade Crne Gore protekao je uz oštru polemiku, kritičke tonove, ali i poređenje novog kabineta sa 12 apostola, a mandatara sa „srpskim kraljem“.

Preostalo je još 13 diskutanata koji će svoje stavove izneti sjutra. Nakon toga biće iznesene završne riječi šefova poslaničkih klubova, a poslanicima će se ponovo obratiti i mandatar, nakon čega će se glasati za novu vladu. Sjednica počinje u 11 časova.

Na početku današnje sjednice među prvima se za riječ javio Dritan Abazović(GD URA) rekavši da je ovo prva demokratska vlada u istoriji Crne Gore, prva koja predstavlja volju naroda i to izražena na izborima pod uslovima koje je odredila prethodna vlast u kojoj je učestvovala Bošnjačka stranka.

Abazović: Ja nisam ni Srbin ni Crnogorac, kako Vas nije sramota?

Abazović je rekao da nova vlada preuzima vlast u trenutku kada državi nedostaje 600 miliona evra za narednu godinu, sa četiri milijarde javnog duga, a odgovorio je i na zamerke da je vlada jednonacionalna.

"Kakva je to priča o jednonacionalnoj Vladi? Ja nisam etnički ni Srbin ni Crnogorac. Kako Vas nije sramota? Crna Gora je građanska država, ko ste vi da brojite nečija krvna zrnca", pitao je Abazović koleginicu iz Bošnjačke stranke.

Dodao je da mu DPS crta metu, da dolaze ispred njegove kuće kada nije prisutan.

"Crnom Gorom više neće vladati mafija. Više niko ne smije ukrasti ni evro iz državne kase. Naša ideja je da vladaju pošteni ljudi. Ne trebaju nam lovćenske straže, trebaju nam budžetske straže", kazao je Abazović.

Milačić: Podrška mandataru

Marko Milačić (Prava Crna Gora) kazao je da je posao opozicije da kritikuje, da se buni i da im "dobro ide u tome".

"Što se tiče svih nas u klupama nakon jučerašnje sjednice dočekao me sin i zabrinuto mi je rekao "tata je li ovo gubi vlada". Takvu poruku smo kolege iz vlasti poslali građanima Crne Gore...."

Dodao je da se poslanici "gađaju nedostacima ekspozea vlade koja tek treba da bude formirana u stanju u državi čiju dubinu ponora ne možemo ni da zamislimo..."

„Dok su ka mandataru letjele i lete nedobronamjerne sugestije, budući premijer sjedio je sam kao osuđenik bez kazne i učinjenog djela.. slušao sam kako mu pripisuju ono što nije uradio, da je nešto podmetnuo pa izdao, pa pogrešno birao i izabrao tim... Rečeno je dosta toga i o ministrima i kao tako nikakvi da će dobiti podršku. Poštenije je i ne glasati vladu nego je podržavati na određene načine. Bilo me je kao poslanika sramota od naroda Crne Gore", rekao je Milačić.

Dodao je da je Krivokapić "kriv zato što ne laže i ne krade", i poručio da će "Prava Crna Gora od srca i iskreno podržati buduću vladu".

Andrija Nikolić (DPS) kazao je da su građani na parlamentarnih izborima saopštili da DPS ne treba da upravlja državnom politikom.

"Ali nisu saopštili kakvo vođstvo žele i nemamo iznijansiranu političku većinu. Najsnažnija partija DPS je izborom građana prešla u opoziciju, i to jeste deformitet demokratskog sistema. Šta se dogodilo sa porukom koju su nam poslali građani - sve što se događalo poslije izbora sugeriše da je karakter odlazeće vlasti suštinski demokratski....", rekao je Nikolić.

Knežević: Da li smo promašili note

Milan Knežević (Demokratska narodna partija) kazao je da iz grla preko 133.000 ljudi koji su glasali koaliciju Za budućnost Crne Gore pita da li je ovo ono sloboda o kojoj smo pjevali i koju smo obećali 30. avgusta.

"Ili smo možda mi koji smo pjevali o slobodi falširali, promašili note... Želio bih da vjerujem sve što se dogodilo od 30. avgusta je polukošmar i da ćemo se probutiti u sunačnom jutru koje smo obećavali da će svanuti. To su i očekivanja građana koji su nam dali podršku i željni su i gladni pravde..."

Dodao je da građani nisu "dali podršku da zaspemo 30. avgusta kao Srbi i 31. avgusta probudimo se kao Crnogorci", izrazivši nadu da će sa novom vladom nestati diskriminacija na nacionalnoj osnovi.

Knežević je izneo i zamerku na izbor Olivere Injac za budućeg ministra odbrane, rekavši za nju da je „DPS-ovka sa dna kace“.
Dodao je i da ima relaksiranu situaciju sa poslanicima iz DF-a.

"Ja sam svoju borbu svjedočio životom i saopštio javnosti da me nikad nisu interesovale fotelje, ali me je interesovala izborna volja građana. Predložio sam za mandatara Krivokapića i nije mi žao jer DF drži datu riječ i ako neko misli da se osjećam prevarenim možda je to istina, ali sam učen da je bolje biti i prevaren nego da prevariš nekog", rekao je Knežević.

Dragan Krapović (Mir je naša nacija) kazao je da se formiranjem Vlade očekuje početak nove ere u Crnoj Gori, te su i očekivanja poslanika i građana izuzetno visoka. Naš početak je dodatno opterećen hroničnim i akutnim problemima zajednice. Zato Vlada odmah mora početi da radi punom parom“.

Mandatar Zdravko Krivokapić predstavlja predlog vlade Crne Gore - Sputnik Srbija
Krivokapić predstavio program i kabinet: Dobili smo mandat za promene, ne za zamene /foto/

"Gospodine Krivokapiću, imaćete težak posao da vodite Vladu i ostvarite boljitak. Imaćete i lak posao, da ova Vlada bude bolja od prethodnih, a naročito od ove poslednje".

Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora) kazao je da demokratsko sazrijevanje Crne Gore počinje od 30. avgusta.

“Pozivamo sve da radimo zajedno, spasavamo državu i građane...Ova vlada će imati našu podršku dok bude sprovodila ono što piše u ekspozeu. Očekujemo pobjedu države nad organizovanim kriminalom, siromaštvom, nepravdom... Očekujemo efikasniju pobjedu sa pandemijom... da nesposobne zamijene sposobni...", rekao je Dobričanin.

Vuksanović Stanković: Mandatar kao „srpski kralj“

Draginja Vuksanović Stanković, bivša predsjednica SDP-a i poslanica u republičkom parlamentu, obratila se mandataru Krivokapiću uz napomenu da građani Crne Gore nisu od njega očekivali da zemlju učini dijelom „srpskog sveta“, već da se „zajednički borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Rekla je i da građani nisu glasali za Krivokapića „kao srpskog kralja u srpskoj državi“, a mandataru „objasnila“ da on nije „srpski kralj, niti će Crna Gora ikada biti srpska zemlja ili srpska država“.

Istakla je da su građani od njega očekivali da omogući struki da vodi glavnu riječ, a ne da zemlju vraća u Srednji vijek.
Jovanka Laličić (DPS) je kazala da je nova Vlada klerikalno-teokratska, jednovjerska, jednonacionalna u nezavisnoj, sekularnoj, multivjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori.

"Hoćete li se gospodine Krivokapiću usprotiviti ukoliko buduća ministarka iskaže namjeru da u osnovni obrazovni program uvede vjeronauku", pitala je Laličić.

Nimanbegu Krivokapiću: Oni koji će vas podržati vas ne podržavaju

Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da je u ekspozeu pročitao "samo lijepe rečenice koje nažalost ne tretiraju manjinska pitanja".

"Manjinska pitanja su značajna. Želim poslati poruku i bivšim koalicionim partijama - nemojte liti krokodilske suze što manjinske partije nisu u vladi jer da smo ko zna kakve bi etikete dobijali", rekao je Nimanbegu.

Poručio je da Krivokapiću i njegovoj vladi "želi svako dobro".

"Oni koji će vas podržati vas ne podržavaju. Oni koji će vas podržati vas najviše kritikuju. Želim da budemo odgovorni u političkim izjavama, posebno politički lideri... Svima treba vladavina zakona, posebno manjinama jer se osjećamo diskriminisani i imate odgovornost da pokušate da je otklonite", rekao je Nimanbegu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala