Krivokapić predstavio program i kabinet: Dobili smo mandat za promene, ne za zamene /foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićMandatar Zdravko Krivokapić predstavlja predlog vlade Crne Gore
Mandatar Zdravko Krivokapić predstavlja predlog vlade Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mandatar Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore obrazlaže program i personalni sastav nove Vlade. Istakao je da su mandat dobili za promene, a ne zamene, te da je, kako je kazao, na novoj Vladi da iskoristi šansu i vrati Crnu Goru na pravi put. Sednici Skupštine prisustvuje i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Krivokapić je prethodno čestitao svim poslanicima izbor u novom sazivu Skupštine i podsetio da su svi imali prilike da vide ekspoze (kompletan tekst ekspozea možete pročitati na ovom linku).

"Ovo je ono što se moglo u ovom trenutku uraditi. Desila se prva demokratska smena vlasti i ako odajemo počast prethodnoj vlasti, onda neko treba da dostavi podatke da bismo imali ciljeve koji su merljivi", kazao je Krivokapić na početku izlaganja.

On je istakao da je "zadatak koji danas preuzimamo veoma težak".

© Sputnik / Nebojša PopovićKrivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore
Krivokapić predstavio program i kabinet: Dobili smo mandat za promene, ne za zamene /foto/ - Sputnik Srbija
Krivokapić sa članovima svog kabineta u Belom salonu Skupštine Crne Gore

"Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija", dodao je mandatar.

"Dobili smo mandat za promene, ne zamene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima", istakao je on.

Sloboda se danas oseća na svakom koraku

Krivokapić je kazao da je prethodna vlast konstantno unižavala standard građana.

"Sloboda se danas oseća na svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod veruje u bolje sutra. Bezbedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovek", istakao je mandatar.

​Država je snažna onoliko koliko su joj jake institucije, dodao je on.

"Nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koji smeju ili mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti, a više raditi. Želim da ispunim očekivanja svih onih koji su glasali za promene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promena plaše", kazao je Krivokapić.

"U ovom momentu potrebno je da u prvi plan postavimo ekonomiju, borbu sa kovidom, kao i istinsku vladavinu prava, time napravimo zaokret od dosadašnje politike i okrenemo se prosperitetu i boljitku Crne Gore", naveo je mandatar.

Fokus na razvojnoj ekonomskoj politici

Krivokapić je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

Krivokapić je u Parlamentu kazao i da uređivačka politika i profesionalni standardi Javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući.

"Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još uvek nisu rešeni", dodao je on.

​Mandatar se zahvalio Evropskoj uniji i državama članicama na pomoći koji su do sada izdvojile.
"Želeo bih da izrazim veliku zahvalnost Evropskoj uniji i svim njenim državama članicama na do sada izdvojenoj hitnoj, najpre medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namenjenoj borbi protiv pandemije kovida 19. Evropska unija je na delu pokazala da Crnu Goru vidi kao deo evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa", naveo je on.

Donošenje novih sistemskih zakona

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona.

“Počev od prioritetnih zakona o poreklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata”, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će svi "diskriminatorski zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele i svađaju građane Crne Gore biti uklonjene".

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

”Donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmena Zakona o energetici”, najavio je Krivokapić.

On je poručio da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Krivokapić je najavio da će se nova vlada zalagati za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

"Prepoznati smo kao prostor sa ozbiljnih implikacijama rizika transnacionalnog kriminala. Povećaćemo bezbednost našeg društva hapšenjem članova kriminalnih organizacija, sprečavanjem teških zločina, pokrenućemo finansijske istrage o poreklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmerne zarade", kazao je on.

​Mandatar je ponovio plan za ukidanje Nacionalnog koordinacionog tela (NKT).

"Jedan od nezaobilaznih poteza nove Vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano telo, te kreiranje stručnog tela u skladu sa Zakonom. Stručno telo biće sastavljeno od zdravstvenih radnika i stručnih lica koja će imati prioritetni savetodavni zadatak prilikom donošenja hitnih mera i plana borbe protiv pandemije, kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva, ali i očuvala ekonomija."
"Potrebno je da povratimo poverenje građana disciplinom i preporukama koje daje struka. Više neće biti selektivnog i diskriminatorskog pristupa", naglasio je on.

Poseban prioritet izmene Zakona o slobodi veroispovesti

Svi diskriminatorski zakoni, kako je naveo Krivokapić, biće preispitani.

"Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i verskim zajednicama. Nova Vlada će sprovesti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi stvorila preduslove za održavanje demokratskih, fer i slobodnih izbora. Sređivanje biračkog spiska predstavlja važan preduslov za to", kazao je Krivokapić.

Ruka nove Vlade ostaje ispružena prema civilnom sektoru, poručio je mandatar.

Sedam stubova nove Vlade

Mandatar je predstavio sedam stubova nove Vlade:

  1. zelena ekonomija
  2. digitalna tarnsformacija
  3. regionalna saradnja
  4. unapređenje konkurentnosti
  5. socijalna zaštita
  6. društvo jednakih šansi
  7. dobrota upravljanja - merilo rada Vlade

Krivokapić je predstavio promene u ministarstvima.

"Naša želja je da Crna Gora u dogledno vreme bude i suštinski ekološka država, a promociju koncepta ekološke države sprovodićemo kroz sva ministarstva", kazao je on.

Mandatar je istakao da medije doživljavaju kao permanentne partnere u komunikaciji, konstruktivne kritičare "koji će nam ukazati na to što bi trebalo poboljšati".

"Trudićemo se da naš odnos sa medijima bude transparentan, što će doprineti razvoju i sprovođenju medijske politike koja će omogućiti slobodu izražavanja i slobodu medija u Crnoj Gori", kazao je on.

​Dvanaest ministarstava i jedan potpredsednik

Nova crnogorska vlada imaće 12 ministarstava i jednog potpredsednika.

Potpredsednik Vlade biće jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Krivokapić je za ministra unutrašnjih poslova predložio Sergeja Sekulovića, odbrane Oliveru Injac, a spoljnih poslova Đorđa Radulovića.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kandidat za ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predložen je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće Aleksandar Stijović.

"Sve su ove osobe koje su znanjem, iskustvom, timskim duhom, referencama i prethodnim rezultatima pažljivo izabrane i po svim kriterijumima zaslužile da predvode pojedina ministarstva", kazao je Krivokapić.

​Krivokapić je dodao da je jedna od posebno privilegovanih profesija politički funkcioner i da je zbog toga možda i postala unosna profesija.

"Privilegije moraju odgovarati samo potrebama države, kao u svakoj demokratskoj zemlji, i zato je penzionisani premijer samo penzioner", naveo rekao je mandatar.

© Sputnik / Nebojša PopovićPredsednik Crne Gore Milo Đukanović na predstavljanju predloga nove vlade
Krivokapić predstavio program i kabinet: Dobili smo mandat za promene, ne za zamene /foto/ - Sputnik Srbija
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na predstavljanju predloga nove vlade

Medojević tražio pauzu zbog primedbi na ekspoze, Krivokapić poručio da će vlada biti izglasana

Predstavljanje programa kasnilo je skoro sat vremena zbog primedbe poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića koji je tražio pauzu.

Pošto je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić otvorio sednicu i usvojio dnevni red Medojević je saopštio da se nisu stekli uslovi da se raspravlja o predlogu programa vlade.

Bečić je rekao da je bilo vremena za intervencije, da je ekspoze dostavljen dva dana pre početka sednice.

"Kolegijum smo imali bio je predstavnik PzP (Pokreta za promene). Ostavljeno je da mandatar iznese program, a na nama da se izjasnimo i o programu i sastavu vlade. Do ovog trenutka Skupština nije dobila primedbe na ekspoze i ne vidim da bi sednica Kolegijuma nešto promenila", rekao je Bečić.

Medojević je tražio pauzu jer ima primedbe na ekspoze.

"Ako ne želite da date pauzu, uvešće se novi način upravljanja parlamentom koji nije dobar", rekao je Medojević.

Mandatar Zdravko Krivokapić rekao je da "ovaj program nije mogao da bude drugačiji".

"Oni koji nemaju podatke nemaju pravo da se igraju podacima. Da li je ovo seminarski rad to neka proceni neko drugi. Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi", rekao je Krivokapić.

Poručio je da će ova vlada sigurno biti izglasana.

"Nije manjinska već vlada naroda. Tražili smo da ne budemo kritikovani, ako očekujete rezultate onda nas. Oročite na šest meseci", rekao je Krivokapić i dodao da će Vlada u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

Poslanik Marko Milačić pozvao je da kandidati za ministre dođu iz Belog salona u plenarnu salu i "da im tu kaže ko šta ima da im kaže".

"Narod Crne Gore više ne želi pauzu. Ovde nismo ni zbog Milačića, Medojevića, ni zbog Đukanovića već zbog građana Crne Gore", rekao je Milačić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala