Poruka Balkanu iz EU: Možete do članstva samo uz jedan uslov

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZastava EU ispred predstavništva Evropske unije u Moskvi
Zastava EU ispred predstavništva Evropske unije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije EU Žozep Borelj poslao je poruku zemljama Zapadnog Balkana, rekavši da EU neće biti cela bez njih, ali je upozorio da zemlje regiona mogu napredovati ka članstvu samo ako ispune uslov da „stoje zajedno, ujedinjenih glava i srca u nalaženju zajedničkih osnova“.

Borelj je u video poruci, povodom debate u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta o situaciji na Zapadnom Balkanu 25 godina nakon Dejtona, naveo da potpisivanje Dejtonskog sporazuma predstavlja važan čin za celu Evropu koji, prema njegovim rečima, obeležava prestanak rata u srcu Evrope koji je doneo 100.000 poginulih i milon prognanih, preneo je Tanjug.

Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević na mirovnim pregovorima u bazi Rajt Peterson u Dejtonu, Ohajo.  - Sputnik Srbija
Četvrt veka gaženja i ubijanja Dejtona - šta je od njega ostalo

„Nakon 25 godina od potpisivanje Dejtona, zemlje regiona se odlučno pomeraju, svaka svojom brzinom, ka EU“, kaže Borelj.

Pored reformskih obaveza neophodnih za predak na putu evrointegracija, Borelj insistira i na pomirenju u regionu.

„Pomirenje zahteva želju, zalaganje i razumevanje. To je poruka za BiH, ali i ceo Zapadni Balkan i Evropu“, rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU napominje da će EU nastaviti da podržava zemlje regiona na njihovom putu ka „konačnom cilju“ što je članstvo u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala