Rusija upozorava Nemačku: Idete klizavim putem

© AP Photo / Peter DejongOZHO
OZHO - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nemačka vlada krenula je klizavim putem interpretacije Konvencije za zabranu hemijskog oružja, zapetljavajući svojim odgovorima situaciju u vezi sa ruskim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je stalni predsednik Rusije pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) Aleksandar Šuljgin.
„Naši nemački partneri stupili su na veoma klizav put tumačenja odredbi hemijske konvencije u svojim interesima. Jednostavno rečeno, stali su na put nepoštovanja odredbi hemijske konvencije“, rekao je on za RT.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak je 56 zemalja-članova OZHO potpisalo apel Rusiji da obelodani okolnosti navodne primene hemijskog oružja protiv Navaljnog.

Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Rusija spremna na svaki razgovor o Navaljnom ─ čak i pred Savetom bezbednosti UN

„Mi sami bismo želeli da shvatimo šta se tamo dogodilo. Priča je vrlo mutna, sa tamnim mrljama“, rekao je.

Šuljgin je istakao da je ta priča još više zbunjuje u svetlu nedavno objavljenih odgovora Nemačke na 76 pitanja poslanika Bundestaga.

„Vidi se da je nemačka vlada želela da izbegne brojna neprijatna pitanja. Stalno se pojavljuju fraze da 'federalna vlada ništa o tome ne zna', 'nije upućena', 'ona ne zna'“, dodao je on.

Objavljivanje prepiske sa OZHO za pomoć o Navaljnom

Istovremeno, on je naglasio da se Rusija nada da će, prema dogovorima sa Tehničkim sekretarijatom OZHO, ubrzo biti objavljena cela prepiska o temi zahteva ruske strane za tehničku pomoć o slučaju Navaljnog.

„Rusija i Tehnički sekretarijat OZHO nastavljaju da usaglašavaju modalitete tehničke saradnje u slučaju Navaljnog, uključujući njegove različite aspekte, kao što su logistički, pravni, tehnički, operacioni i drugi. Za sada se ne čini da je moguće predvideti kada i kako će se završiti tekuće diskusije“, izjavio je Šuljgin.

Kako je rekao, Rusija je 6. oktobra uputila zahtev Tehničkom sekretarijatu.

„Posle skoro dva meseca moramo da konstatujemo da se ništa nije promenilo. Rad na parametrima se oteže, pri čemu očigledno ne našom krivicom. Ostavljamo čitaoce ove poruke da sami procene činjenice koje smo naveli. Ovo će biti utoliko lakše, jer će vrlo brzo, kako se nadamo, u dogovoru sa Tehničkim sekretarijatom, biti objavljena cela prepiska sa predstavnicima OZHO na temu našeg zahteva za tehničku pomoć“, rekao je stalni predstavnik.

Vlada Nemačke je 24. novembra objavila odgovor na parlamentarni zahtev „Alternative za Nemačku“ o situaciji oko Navaljnog. Na većinu pitanja nije detaljno odgovoreno.

Podsetimo, ranije je u izjavi ruske delegacije pred otvaranje 25. zasedanja Konferencije država-članica Organizacije o zabrani hemijskog oružja (OZHO) navedeno da je Nemačka prešla na direktno povređivanje Konvencije o zabrani hemijskog oružja, odbivši da sarađuje sa Rusijom u vezi sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala