Rusija spremna na svaki razgovor o Navaljnom ─ čak i pred Savetom bezbednosti UN

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da iznese situaciju sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim na raspravu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

Diplomata je smatra da se druge zemlje „boje“ da iznesu tu temu na raspravu u SB UN, jer shvataju da „sve može da krene i u drugom pravcu“.

„Da su želele, odavno bi to učinile. Ali svaki put kada razgovaramo o 'hemiji' (problem hemijskog oružja), uključujući sirijsku, te zemlje ovlaš dotiču temu navodnog trovanja Navaljnog“, rekao je Nebenzja.

Kako je rekao, za sada takvu inicijativu Rusije smatra mogućom hipotetički, ali je uverio da je ruska strana spremna na svaki razgovor.

„Spremni smo, ničega se ne bojimo niti išta skrivamo. Žele da iznesu temu Navaljnog – neka urade to. Možda ćemo je i sami izneti, što neće biti veoma prijatan razgovor za njih“, naglasio je on.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: U slučaju Navaljni ništa nije dostavljeno kao dokaz

Nebenzja je dodao da Rusiji „nekada pripisuju da pokušava da izbegne razgovor, ali da to nije istina“.

Spremni smo da istražimo „slučaj Navaljni“ – ali tražimo dokaze

On je naglasio da je Rusija spremna da istraži situaciju sa „trovanjem“ Navaljnog, ali da su za to potrebni dokazi koje Nemačka odbija da joj pruži.

„Želim da kažem da su Nemci u veoma teškoj situaciji. Postavljamo poštena pitanja na koja ne žele da nam daju odgovore. Spremni smo da sprovedemo istragu, ali potrebni su nam dokazi koje oni odbijaju da pruže. Jer, ono što se desilo sa Navaljnim dogodilo se na našoj teritoriji. Kako će oni iz svega ovoga isplivati, još uvek nije jasno. Oni ne odgovaraju na zahteve. Zaključak OZHO izgleda, iskreno rečeno, čudno. Zašto skrivaju formulu? Oko toga ima mnogo različitih neobičnosti“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Rusija usaglašava sa OZHO memorandumom o uslovima za dolazak i rad misije te organizacije u Rusiji radi istrage „trovanja“ Navaljnog i dodao da vreme dolaska misije OZHO u Rusiju radi te istrage još nije utvrđeno.

„Teško je vremenski reći. Ako se sutra dogovori memorandum, onda uskoro. Ako ne, onda ne“, rekao je Nebenzja i dodao da se za dolazak misije OZHO potpisuje memorandum sa svakom zemljom u koju se odlazi, koji određuje uslove dolaska i rada.

Slučajevi „trovanja“ i „hemija“ – jedna te ista šema

On se osvrnuo i na incident sa trovanjem bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, rekavši da će Rusija nije zaboravila na njih i da će pronaći način da održi sastanak SB UN o tom slučaju i dodao da su sva ruska pitanja na tu temu i dalje bez odgovora.

Kako je rekao, incidenti sa primenom hemijskog oružja i optužbama na račun sirijskih vlasti za to, „trovanje“ Skripalja i Alekseja Navaljnog sprovode se po istoj šemi.

„Sve se to događa po istoj šemi – što sa sirijskom 'hemijom', što sa Skripaljima. A sada to pokušavaju sa Navaljnim“, smatra Nebenzja.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih trova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala