Moskva: Produženje Sporazuma o ofanzivnom naoružanju kupilo bi vreme za rusko-američke pregovore

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Produženje Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja omogućilo bi da se kupi vreme za rusko-američke pregovore o budućoj kontroli naoružanja, Rusija je iznela konkretna razmatranja, lopta je na strani Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.
„Podjednako je važno da bi se produženjem Sporauma moglo dobiti na vremenu za sveobuhvatne rusko-američke pregovore o budućoj kontroli nuklearnog raketnog naoružanja, uzimajući u obzir sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost. U okviru dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama Rusija je iznela konkretna razmatranja u vezi sa tim. Tako da je sada lopta na strani Vašingtona“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, očigledno bi bilo primerenije da se rukovodstvo Sekretarijata Alijanse obrati Amerikancima i pozove ih da se ipak pozabave produženjem Sporazuma o strateškom naoružanju i konstruktivnom radu na jačanju strateške stabilnosti i kontrole naoružanja.

„Osim toga, želeli bismo da podsetimo članice NATO-a i generalnog sekretara ove organizacije na ruske predloge za deeskalaciju situacije u Evropi u uslovima raskida Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, koji podrazumevaju uzajamno proverive moratorijume na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa na evropskom tlu... U svakom slučaju, bilo bi korisnije pozabaviti se tim pitanjima nego apsurdno tvrditi da Rusija povećava svoj vojni potencijal ‘oko NATO-a’“, dodala je portparolka.

Šta Moskva kaže o planu EU da novi  sankcioni režim nazove po Navaljnom - Sputnik Srbija
Zaharova: SAD provociraju raketnu krizu u Evropi

Ona je navela da je Rusija zbunjena činjenicom da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori o raskidu Sporazuma o strateškom naoružanju kao o nečemu unapred određenom, iako većina država Alijanse podržava produženje ovog sporazuma.

„Moglo bi se samo pozdraviti što je Alijansa konačno odlučila da se pozabavi situacijom u oblasti kontrole naoružanja koja se neprestano pogoršava kao rezultat doslednog uništavanja ugovora i sporazuma u ​​ovoj oblasti od strane Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, ne može, a da ne izazove čuđenje činjenica da generalni sekretar NATO-a govori o prekidu dejstva Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja kao o nečemu što je već potpuno unapred određeno, iako apsolutna većina država-članica NATO-a, ako je verovati izjavama njihovih predstavnika, podržava produženje ovog sporazuma“, ističe se u komentaru.

Zaharova dodaje da bi Moskva želela da shvati zašto je Stoltenberg toliko uveren da Sporazum nema realne perspektive.

„Rusija se više puta zalagala za bezuslovno produženje Sporazuma o strateškom naoružanju u obliku u kojem je potpisan. Odgovarajući predlog zvanično je prosleđen drugoj strani Sporazuma – Sjedinjenim Američkim Državama – još decembra prošle godine i od tada je više puta potvrđivan. Sasvim je očigledno da produženje pretpostavlja očuvanje svih ograničenja predviđenih Sporazumom, kako u pogledu strateških nosača, tako i nuklearnih bojevih glava“, konstatovala je Zaharova.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu u vezi sa sastankom ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a, koji se održava 1-2. decembra, izjavio da je planirano da se na ovom sastanku razgovara o pristupima održavanja režima kontrole naoružanja, „uključujući ograničenja na nuklearne bojeve glave, uzimajući u obzir da Sporazum o strateškom naoružanju ističe u februaru sledeće godine“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala