Ana Brnabić: Želimo da građani biraju vakcinu

© Tanjug / RADE PRELICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čitav državni vrh radi na tome da Srbija dobije bezbedne vakcine protiv kovida 19, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da je želja, kaže, koliko god teško bilo, da se građanima obezbede vakcine različitih proizvođača i mogućnost da biraju koju žele da prime.

Ona je za TV Pink podsetila da je sa ruskim partnerima dogovoreno da do kraja nedelje u Srbiju stigne 20 uzoraka, koje će testirati naše nadležne službe.

Brnabićeva je navela da će danas u 15 časova, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ona imati video sastanak sa predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije i da se u 16 časova nastavljaju razgovori o vakcini sa američkim „Fajzerom“.

Dodala je da se juče pregovaralo sa Rusima oko „Sputnjik V“ vakcine.

Istakla je da će Srbija biti jedina zemlja koja nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija, ali da će, kaže, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i poštovanju koji kineski partneri imaju prema njemu, naša zemlja „odmah dobiti vakcinu“.

„Vučić koristi sve svoje veze, u ovom trenutku ne moramo da razmišljamo o respiratorima, on se za to izborio zahvaljujući političkom uticaju koji ima. Vlada Srbije radi na dnevnom zadatku da dogovorimo sa partnerima, da prođemo sve procedure koji zahteva naš zdravstveni sistem“, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela i da se pregovara o proizvodnji vakcina u Srbiji i poručila da država nema vremena da odgovara na kritike opozicije, koje su, kaže, najstrašnija politička zloupotreba u vreme epidemije, prenosi Tanjug.

Srbija samo na testove dnevno troši više od 700.000 evra

Srbija samo na testove za korona virus potroši dnevno više od 700.000 evra, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da je to cena za 20.000 testiranja dnevno.

Ona je za TV Pink navela da su PCR laboratorije otvorene širom Srbije od Subotice do Kosovske Mitrovice.

Kako kaže, sa otvaranjem novih laboratorija stvorena je mogućnost da se radi više testiranja, te da će se sada ići na više od 25.000 testiranja dnevno.

"Kod nas se rezultat testa čeka najviše 12 sati. Na 100.000 stanovnika imamo najviše testiranja u okruženju", navela je premijerka.

Ističe da se ogroman novac ulaže u nabavku lekova, zaštitne opreme, izgradnju dve kovid bolne u Batajnici i Kruševcu, te da oni koji pričaju da se u ovom momentu čuva ekonomija, a ne zdravlje ljudi, treba da znaju da je "ekonomija zapravo zdravlje ljudi".

Srbija je, pojašnjava, važno da dok se bori sa kovidom-19 nastavi i sve infrastrukturne projekte pre svega u zdravstvene ustanove - nastavlja se izgradnja Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Infektivne klinike, izgradnja Dedinja 2, opštih bolnica u Prokuplju, Vranju, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, domovi zdravlja u Valjevu i Novom Sadu, kreće izgradnja Tiršove 2.

"Rast BDP-a znači rast plata, penzija", rekla je ona.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala