Stoltenberg: NATO će nastaviti da jača prisustvo u Crnom moru

© AP Photo / Francois LenoirGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO će nastaviti da povećava svoje vojno prisustvo u crnomorskom regionu kao odgovor na jačanje ruske vojne grupe na Krimu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu uoči video-konferencije ministara inostranih poslova NATO-a.

Kako je rekao, to pitanje će biti razmotreno 2. decembra sa ministrima inostranih poslova Ukrajine i Gruzije.

„Region Crnog mora je od strateškog značaja za NATO, za sve njegove članove. Takođe usko sarađujemo u tom regionu sa dva naša partnera ─ Gruzijom i Ukrajinom“, istakao je on na konferenciji za štampu u Briselu.

Stoltenberg je objasnio zbog čega, prema njegovim rečima, neophodno da Alijansa jača svoje prisustvo u crnomorskom regionu.

Brodovi NATO-a tokom međunarodnih vojnih vežbi Morski povetarac 2020 na Crnom moru - Sputnik Srbija
Crno more ─ novo jezgro tenzija: SAD i NATO jačaju prisustvo blizu ruskih granica
„Vidimo da Rusija povećava vojno prisustvo na Krimu, stoga moramo da povećamo svoje prisustvo u regionu Crnog mora i da diskutujemo o tom pitanju sa našim partnerima – Ukrajinom i Gruzijom, što ćemo i učiniti u sredu sa njihovim ministrima“, izjavio je on.

Jačanje ruske vojne aktivnosti

Prema njegovim rečima, ministri inostranih poslova NATO-a će na sastanku Severnotlantskog saveza na nivou šefova diplomatija razmotriti jačanje vojnih pozicija Rusije u svetu, uključujući u kontekstu događaja u Nagorno-Karabahu i Belorusiji.

„Rusija modernizuje svoj nuklearni arsenal, raspoređuje nove rakete i razmešta nove snage od krajnjeg severa do Libije i Sirije. Takođe vidimo jačanje ruskog vojnog prisustva usled kriza u Karabahu i Belorusiji“, rekao je on.

S tim u vezi, generalni sekretar Alijanse nije objasnio na koji način protesti koje podržava Zapad vode ka „jačanju vojnih pozicija Rusije“, na šta NATO namerava da spremi odgovor.

Prisustvo NATO-a u Avganistanu

Istovremeno, Stoltenberg je govorio i o Avganistanu, rekavši da NATO planira da nastavi svoju misiju u toj zemlji, bez obzira na odluku o smanjenju prisustva američkih snaga na avganistanskoj teritoriji.

„SAD smanjuju prisustvo svojih trupa u Avganistanu, u skladu sa sporazumom postignutim sa pokretom Taliban. Međutim, misija NATO-a 'Odlučna podrška' biće nastavljena u prethodnoj konfiguraciji, evropske države Alijanse i zemlje-partneri već su potvrdili zadržavanje svojih kontingenata“, istakao je.

On je dodao da će šefovi država i vlada zemalja NATO-a održati sledeći samit Alijanse u Briselu nakon inauguracije Džozefa Bajdena.

Stoltenberg je govorio na konferenciji za štampu u Briselu uoči Saveta Severnoatlantskog saveza na nivou ministara spoljnih poslova, koji će biti održan 1-2. decembra u režimu video-konferencije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala