Crno more ─ novo jezgro tenzija: SAD i NATO jačaju prisustvo blizu ruskih granica

© REUTERS / UKRAINIAN DEFENCE MINISTRYBrodovi NATO-a tokom međunarodnih vojnih vežbi "Morski povetarac 2020" na Crnom moru
Brodovi NATO-a tokom međunarodnih vojnih vežbi Morski povetarac 2020 na Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Povlačenje američke vojske iz Nemačke i njeno premeštanje bliže ruskim granicama, redovni manevri i patrole SAD na Crnom moru svedoče o nameri Vašingtona da pojača svoje prisustvo u toj oblasti, piše „Biznis insajder“. S obzirom da je to važno područje za Moskvu, sada se, prema američkom listu, pojavljuje „novo jezgro tenzija“ u crnomorskom regionu.

Sjedinjene Američke Države su krajem jula podelile sa svetom „dugo očekivanu najavu“ o premeštanju svojih trupa iz Nemačke, piše „Biznis insajder“. Prema rečima visokih zvaničnika, uključujući američkog ministra odbrane Marka Espera i američkog komandanta snaga u Evropi Toda Voltersa, prebacivanje trupa sprovodi se u strateške svrhe.

Grb Pentagona u sedištu u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pentagon: Treba izbeći mir u Evropi

Kako su naveli, cilj je da se američka vojska prebaci bliže istočnim granicama – u region Crnog mora, gde se nalaze novi saveznici Amerike. Volters je objasnio da će u tom formatu trupe moći da „obavljaju stalnu rotaciju na mnogim lokacijama“, što će znatno povećati njihovu borbenu sposobnost.

Prema pisanju američkog lista, to sugeriše da se region u blizini Rusije postepeno pretvara u „novo jezgro napetosti“ u odnosima Vašingtona i Moskve.

Ben Hodžes, bivši komandant kopnenih snaga američke vojske u Evropi, kritikovao je premeštanje američkih trupa u Evropi, ističući da te mere neće poboljšati nivo borbene gotovosti ni u formatu u kojem se izvode, kao i da, naprotiv, mogu da naštete NATO-u.

Konvoj američkih tenkova M2A3 Bredli na poligonu Grafenver u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pentagon: Cilj pregrupisavanje trupa u Evropi ─ obuzdavanje Rusije

„Ali istovremeno uvek podržavam povećanu pažnju na crnomorski region, jer smatram da bi mu trebalo dati veći prioritet“, rekao je Hodžes.

Prema njegovom mišljenju, još je važniji zadatak jačanje mornaričkog prisustva NATO-a u regionu, jer, kako kaže, ni turski, ni rumunski, ni bugarski, ni ukrajinski brodovi i dalje ne mogu da budu jednaki ruskoj Crnomorskoj floti.

Moskva bi mogla da preduzme radikalne korake

Hodžes je upozorio da bi Moskva u narednim mesecima mogla da odluči da preduzme neke radikalne korake. Kako ističe američki list, o tome mnogi govore još od 2014. godine i, prema mišljenju analitičara, Kremlju trenutno nije isplativo „osvajanje novih ukrajinskih teritorija“.

List piše da, bez obzira na to, trenutno postoji spoj mnogih faktora koji bi mogli da poguraju Rusiju u akciju: predsednički izbori u Americi i regionalni u Ukrajini, velike vežbe „Kavkaz-2020“ koje su planirane za septembar, kao i suša na Krimu.

„Uzimajući u obzir nedoslednu reakciju naše administracije u Sjedinjenim Američkim Državama, pored sankcija Evropske unije, nije bilo posebno efikasnog i oštrog odgovora Rusiji u regionu. Mislim da Kremlj to vidi“, rekao je bivši komandant.

Jačanje američkog prisustva na Crnom moru

„Biznis insajder“ podseća da SAD povećavaju svoje prisustvo na Crnom moru poslednjih godina i navodi nekoliko primera.

Avion P-8A Posejdon leti iznad američkog razarača Porter - Sputnik Srbija
Američki razarač „Porter“ ponovo u Crnom moru

U junu je komandant ratne mornarice SAD u Evropi Džejms Fogo izjavio da je prošle godine otprilike osam američkih brodova patroliralo Crnim morem u roku od dva meseca, kao i da Vašington redovno izvodi vežbe u regionu, zajedno sa saveznicima i partnerima.

Poslednji takvi manevri bili su „Morski povetarac 2020“. Ove godine je u vežbama, koje su zvanično završene 26. jula, učestvovalo više od 40 brodova i aviona iz osam zemalja. Takođe, američka ratna mornarica i vazduhoplovne snage izvele su slične manevre u regionu 2. avgusta. Prema rečima učesnika, vežbe doprinose da se teren bolje poznaje i da se jača saradnja sa saveznicima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala