Rusija optužila Nemačku za narušavanje Konvencije o zabrani hemijskog oružja

© East News / Peter DejongOZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja
OZHO- Organizacija za zaštitu hemijskog oružja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka je prešla na direktno povređivanje Konvencije o zabrani hemijskog oružja, odbivši da sarađuje sa Rusijom u vezi sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim, navodi se u izjavi ruske delegacije pred otvaranje 25. zasedanja Konferencije država-članica Organizacije o zabrani hemijskog oružja (OZHO).
„Nemačka vlada odmah je počela da se aktivno suprotstavlja istrazi situacije oko Navaljnog sprovedenoj u Rusiji, sprečavajući utvrđivanje istine“, navodi se u izjavi.

Prema rečima članova delegacije, o odbijanju saradnje sa Moskvom govori i ignorisanje ili „prazni odgovori“ na pet zahteva ruskog Generalnog tužilaštva upućenih u skladu sa Evropskom konvencijom o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim slučajevima i dva dodatna protokola uz nju.

„Kako se drugačije može kvalifikovati nespremnost Nemačke da ispuni svoje obaveze prema članovima VII i IX Konvencije, gde je jasno propisano da države-članice jedna drugoj moraju da pruže pravnu pomoć i preduzmu mere za razjašnjavanje nejasnih pitanja putem konsultacija i razmene informacija?“, podseća se u izjavi.

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Nemačka predaje Rusiji podatke o Navaljnom tek kad Moskva pokrene istragu

Uoči početka 25. konferencije, 56 od 193 države-članice Organizacije za zabranu hemijskog oružja potpisalo je izjavu prema kojoj je Navaljni bio izložen nervnom agensu iz grupe „Novičok“. Među onima koji su se složili sa ovom izjavom su zemlje Evropske unije, Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Japan, Švajcarska, Ukrajina, Gruzija, Peru i druge.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Navaljni je 7. septembra izveden iz kome i skinut sa respiratora.​ Navaljni je pušten iz bolnice 22. septembra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala