Nemačka predaje Rusiji podatke o Navaljnom tek kad Moskva pokrene istragu

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaLider ruske opozicije Aleksej Navaljni
Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka strana može razmatrati predaju podataka o Alekseju Navaljnom tek kada se u Rusiji pokrene zvanična istraga tog incidenta, rekao je predstavnik Ministarstva pravde Nemačke na brifingu u Berlinu.
„Federalno Ministarstvo pravde informisalo je 28. oktobra Generalno tužilaštvo Rusije o napretku procesa u Nemačkoj i zatražilo je neophodne informacije. Ministarstvo je istaklo da predaja podataka o Navaljnom može biti razmotrena tek kada se u Rusiji pokrene zvanična istraga tog prestupa“, rekao je predstavnik Ministarstva.

On je takođe saopštio da Rusija nije pružila Nemačkoj sve neophodne informacije za odgovore na zahteve o pravnoj pomoći nakon hospitalizacije Navaljnog.

 „Još jednom ističem da su ruski organi poslali Nemačkoj četiri zahteva o pružanju pravne pomoći u vezi situacije sa Navaljnim. Sva četiri zahteva prosleđena su u pravosudne organe Berlina, gde se obrađuju. Prosleđivanje ne znači odobravanje zahteva. Prema evropskom sporazumu o pravnoj pomoći i krivičnom zakonu Nemačke, realizovanje zahteva o pravnoj pomoći predviđa ispunjavanje utvrđenih uslova. U konkretnom slučaju nisu dostupne sve neophodne informacije“, rekao je predstavnik Ministarstva pravde Nemačke.

On je takođe saopštio da je nemačka strana danas primila odgovor Generalnog tužilaštva Rusije o istrazi situacije sa Navaljnim.

„Kako smo više puta govorili, taj prestup treba da se istraži u Rusiji. Federalno Ministarstvo pravde Nemačke zatražilo je od Generalnog tužilaštva Rusije da iznesu svoje mišljenje u vezi s tim, odgovor je danas stigao i u procesu je obrade“, rekao je nemački predstavnik.

Ranije je Generalno tužilaštvo Rusije saopštilo da je od Nemačke dobilo odgovor na zahteve vezane koji sadrže molbu da se pruže dodatne informacije o situaciji sa Navaljnim, ali nemačka strana nije odgovorila ni na jedno od pitanja ruske strane. Moskvu je konkrektno zanimao hemijski sastav supstance koju su, kako tvrde u Nemačkoj, pronašli u organizmu Navaljnog.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije takođe je saopštilo da Rusija od Nemačke, Švedske i Francuske nije dobila odgovor ni na jedno od 24 postavljena pitanja u vezi sa Navaljnim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala