Zvaničnik mađarske vlade: Evropa je Soroševa gasna komora, on je liberarni Firer

© AFP 2023 / Brendan SmialowskiMilijarder Džordž Soroš
Milijarder Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvaničnik mađarske vlade Silard Demeter opisao je na veoma provokativan način mađarsko-američkog finansijera Džordža Soroša i njegov uticaj na politiku Evropske unije.

„Evropa je gasna komora Džordža Soroša“, napisao je Silard Demeter, poverenik premijera za kulturu i šef Književnog muzeja Petefi u Budimpešti, u tekstu koji je u subotu objavljen na provladinom portalu Origo. „Otrovni gas teče iz kapsule multikulturnog otvorenog društva, što je smrtonosno za evropski način života.“

On je okarakterisao Soroša kao „liberalnog firera“, ističući da ga „liberarijanska vojska biznismena više obožava nego što je Hitlerova vojska njega volela“.

Članak je napisan usled rastućeg neprijateljstva Brisela prema Poljskoj i Mađarskoj, zbog navodnih kršenja zakonskih normi i ljudskih prava u Uniji. Prema Demetru, Mađari i Poljaci su „novi Jevreji“ u Evropi. Evropska unija bi mogla da uskrati sredstva za pomoć usled pandemije državama optuženim da ne poštuju demokratske standarde. Varšava i Budimpešta osudile su tu odredbu kao lov na veštice usmeren na njihove socijalno konzervativne vlade.

Iako je mađarska vlada otvoreno izrazila svoje protivljenje Sorošu i njegovom „dobro finansiranom zalaganju“ za liberalne ciljeve – uključujući kontroverznu migrantsku politiku otvorenih vrata, što dovodi do imigracione krize – čini se da je Demetrov članak za mnoge bio kontroverzan.

Ovo je izazvalo negodovanje Ujedinjene mađarske jevrejske zajednice koja je članak ocenila „neukusnim“ i „neoprostivim“.

Izraelska ambasada u Budimpešti izrazila je slično negodovanje.

„Mi u potpunosti osuđujemo zloupotrebu sećanja na Holokaust u bilo koje svrhe. Nema mesta za povezivanje najgoreg zločina u istoriji čovečanstva ili njegovih počinilaca sa bilo kojom savremenom debatom“, objavila je izraelska ambasada u Budimpešti na Tviteru.

Soroš, koji je i sam Jevrejin, odrastao je u Mađarskoj i preživeo Holokaust.

Međutim, pojedini tvrde i da su Demetrove metafore pogrešno shvaćene.

Premijer Viktor Orban godinama se sukobljava sa Sorošem, dok je njegova vlada donela je zakone kojim je univerzitet i dobrotvorna organizacija koju je milijarder finansirao trebalo da izađe iz zemlje. U oktobru je Evropski sud pravde je presudio da mađarske izmene zakona o visokom školstvu prema kojim je primoran univerzitet Džordža Soroša da napusti zemlju nisu bile u skladu sa evropskim zakonima.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala