Obeležavaju teritoriju: Albanci u Srbiji ne žele nacionalnu već državnu zastavu

© AFP 2023 / Saša ĐorđevićAlbanci na protestu u Bujanovcu
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanska nacionalna manjina u Srbiji nema svoju nacionalnu zastavu, a 2107. godine kada je ova tema pokrenuta, Albanci sa juga Srbije zahtevali da se na njihovoj „narodnoj zastavi“, osim simbola Republike Albanije nađu i simboli nepriznate države Kosovo.

Šaip Kamberi, šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina - SDA Sandžak u Skupštini Srbije, ove nedelje je, a uoči današnjeg albanskog Dana zastave, zatražio promenu zakona koji reguliše upotrebu nacionalnih simbola manjinskih zajednica u Srbiji. Ali, nije dao predlog kako bi zastava njihove nacionalne manjine u Srbiji trebalo da izgleda. U skupštinskoj klupi istakao je zastavu države Albanije, pa je predsednik parlamenta Ivica Dačić morao da reaguje.

Albanci u Srbiji hoće državnu zastavu

Inače, kako tvrde sagovornici Sputnjika, međunarodni standard je da se zabranjuje manjinama da koriste simbole identične simbolima drugih (matičnih) država, već samo nacionalne. To pravilo važi i za nas, jer po zakonu Srbija ima dve zastave - nacionalnu i državnu koja ne sme da se ističe nigde drugde, osim na državnim institucijama. 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić o provokaciji Kamberija: Uvertira za Dan albanske zastave

Goran Bašić iz Instituta za društvene nauke koji se bavi i nacionalnim manjinama, za Sputnjik kaže da svaka manjina, pa i albanska, ima pravo da istakne svoju zastavu, ali samo nacionalnu.

„Pripadnici albanske nacionalne manjine su mogli da ustanove nacionalnu zastavu koja je u skladu sa našim zakonima i da tako slave svoje praznike. S druge strane, ne vidim zbog čega nacionalne manjine ne bi mogle da ističu i srpsku zastavu uz svoju nacionalnu,“ navodi naš sagovornik.

Zakon mora da se poštuje

On kaže da sve manjine koje misle da su im prava uskraćena u tom pogledu, treba da se zalažu da se Zakon izmeni i taj problem reše jednom za svagda.

„Albanski lideri svojim gestovima sada pokušavaju da njihovo pitanje podignu na politički nivo, da bi se o njemu raspravljalo. Ja jesam za to, ali važeći zakoni moraju da se poštuju, a rasprave o izmenama tih zakona da se vode na način koji je uobičajen, kroz državne institucije,“ kaže Bašić.

Heraldičar đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, smatra da Albancima odgovara da nemaju nacionalnu zastavu.

Albanci ne žele nacionalnu zastavu

„Formalno, Albanci bi trebalo, kao što to imaju Rusini, Bošnjaci i ostale manjine, da ustanove svoju nacionalnu zastavu. Međutim, očito je da oni ne samo kad nas, nego svugde u zemljama okruženja uporno koriste državnu zastavu države Albanije, što je svojevrsna politička poruka o objedinjavanju Albanaca,“ uveren je naš sagovornik.

Zastava Albanije i poruka: Ujedinjeni pod jednom zastavom - Sputnik Srbija
Albancima u Srbiji malo i crni orao, dodali bi na zastavu još jednu provokaciju

Po njegovim rečima Zakon predviđa da se državna zastava druge države ističe samo kada su u pitanju zvanične posete državnika iz tih zemalja.

„Albanci na ovaj način krše zakon države Srbije, a čini se da žele da upornim isticanjem državne zastave države Albanije „obeleže“ teritoriju koju su davno zacrtali. Zbog toga su simboli bitni ali  malo ko od nas obraća pažnju na te stvari. Da nisu bitni ne bi se svetske sile utrkivale recimo koja će prva da pobode svoju zastavu na Mars,“ kaže Jovanović. 

Dvoglavi orao se vijori U Bujanovcu i Preševu

Problem koji mi imamo sa Albancima koji ističu državnu zastave Albanije imaju i Grčka, Crna Gora, Severna Makedonija, dakle, sve države koje čine mapu takozvane Velike Albanije.

Inače, kako je i obećao, Kamberi je i danas razvio crvene zastava sa dvoglavim crnim orlom, državne zastave Albanije na zgradama samopurave u Preševu i Bujanovcu prolsavljajući tako državni praznik Republike Albanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala