Ukrajinski general: Donbas nikada nećemo vratiti vojnim putem

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR, Donbas
Vojnik DNR, Donbas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, general Ruslan Khomčak izjavio je da ne postoji „čisto vojno rešenje“ za povratak Donbasa.
U slučaju da se primeni sila, Kijev će prekršiti međunarodno humanitarno pravo u pogledu vojnih operacija na teritoriji gusto naseljenih područja. Pored toga, ukrajinski vojnici će pretrpeti „ozbiljne“ gubitke i postoji „rizik od ruskog mešanja“, smatra general.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič rekao da ukrajinske vlasti nisu ispunile ono što je dogovoreno na sastanku „Normandijske četvorke“ u Parizu u decembru 2019. godine. Prema njegovim rečima, Kijev nije obavio posao da zakon o posebnom statusu Donbasa učini trajnim i da odražava posebnosti regionalne samouprave u ustavu zemlje. Mehanizam za uvođenje statusnog zakona prema „Štajnmajerovoj formuli“ takođe je suspendovan.

Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija
Rusija: Ukrajina podstiče sukob sa Donbasom

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13 hiljada ljudi postalo je žrtvama sukoba. Tokom sastananaka Minske kontakt-grupe se raspravlja o pitanju nagodbe koja je od septembra 2014. godine već usvojila tri dokumenta o deeskalaciji, ali se sukobi nastavljaju.

Vrhovna rada je u januaru 2015. godine potpisala izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta izjavila da nije razlog unutrašnjeg sukoba u Ukrajini i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala