Rusija: Ukrajina podstiče sukob sa Donbasom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov
Stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Trenutno rukovodstvo Ukrajine čini sve da pogorša sukob sa Donbasom, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov nakon zasedanja grupe u režimu video-konferencije.
„Rukovodstvo Ukrajine je obećalo da će realizovati Minske sporazume i da će osigurati mir u Donbasu u roku od godinu dana. Godina je prošla, a rezultata nema. Primećuje se tendencija da ukrajinska strana pređe sa javne demagogije na organizovanje medijskih provokacija“, rekao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je učinila sve da dospe u ćorsokak, donoseći odluke koje krše Minske sporazume. 

„Donbas je predložio zajednički akcioni plan, odnosno mapu puta za rešavanje sukoba u Donbasu u skladu sa Minskim sporazumima, koju bi mogli podržati i Vrhovna rada i predsednik Ukrajine. Ukrajini je takođe predloženo da predstave svoju verziju optimalne mape puta“, objašnjava predstavnik Rusije.

Međutim, to što je predstavio Kijev „samo je pogoršalo situaciju“, ističe on. Kako kaže, ukrajinska delegacija je predala Kontakt-grupi „potpuno neadekvatan, kontradiktoran nacrt, koji direktno krši Minske sporazume“.

„Danas je Rusija podržala plan ORDLO (posebni rejoni Donjecke i Luganske oblasti) kao jedini od predloženih dokumenata koji odgovora Minskim sporazumima“, rekao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina svojim provokativnim potezima sabotira otvaranje novih prelaza u Donbasu.

„Kontakt-grupa je razgovarala i o toj propagandnoj akciji kijevske vlasti u Luganskoj oblasti, koje su izvestile o otvaranju dva nova prelaza, a pritom su odbile da prethodno dogovore postupak njihovog funkcionisanja sa posebnim rejonima Donjecke i Luganske oblasti. Takvi postupci Kijeva su apsolutno neprihvatljivi. Jednostrane provokativne akcije Ukrajine imaju za cilj narušavanje dogovorenog otvaranja prelaza“, rekao je Grizlov.

On je takođe istakao da je Kijev usporio proces pripreme za novu razmenu zarobljenika sa Donbasom, „što direktno protivreči saopštenjima koje Kijev daje za stanovnike Ukrajine i za međunarodnu zajednicu“.

Takođe je dodao da Ukrajina odbija da stupi u dijalog sa republikama Donbasa i remeti dogovor o mehanizmu kontrole prekida vatre u Donbasu.

Ranije je savetnik za informacionu politiku ukrajinske delegacije u trilateralnoj Kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič izjavio da je delegacija napravila „plan zajedničkih koraka“, koji predviđa povlačenje „nezakonitih formacija i plaćenika“ iz Donbasa početkom 2021. godine. Kako je rekao, to će omogućiti održavanje lokalnih izbora na tim teritorijama 31. marta.

S tim u vezi, šef ukrajinske delegacije Leonid Kravčuk izjavio je da je Kijev predložio „akcioni plan za Donbas“, kako bi svi učesnici Kontakt grupe učestvovali u izradi zajedničkog plana.

Istovremeno, stalni predstavnik Rusije u Kontakt grupi za Donbas Boris Grizlov već je istakao da plan protivreči Minskim sporazumima i da bi mogao da bude smatran korakom ka njihovom potpunom odbacivanju. Prema njegovim rečima, predstavljeni nacrt plana je „još jedna imitacija pregovaračkog procesa“ sa jasno izraženim ciljem - sazivanjem sledećeg samita „normandijskog formata“.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala